facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Υπόθεση BRICS: Γιατί να θέλει η Ελλάδα να δανειστεί με μεγαλύτερα επιτόκια;

Η ρωσική πρόσκληση προς την Ελλάδα, όπως αυτή απευθύνθηκε και από επίσημα χείλη, για συμμετοχή στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), φαίνεται πως είναι ένα σενάριο, το οποίο εξετάζεται από την ελληνική πλευρά.

Αυτό, εξάλλου, είπε -παρά την έκπληξή του- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν του απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ. Ακόμη, αυτό υπέδειξε, ουσιαστικά, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ενώ το ίδιο φανερώνει και η ανάθεση, από την Αθήνα, στον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, να διερευνήσει τις προοπτικές ευόδωσης μιας τέτοιας συνεργασίας.

Το Bloomberg, ωστόσο, δείχνει να έχει εντελώς αντίθετη οπτική πάνω στο ζήτημα και, σε δημοσίευμά του, κάνει λόγο για μια εξέλιξη, που προκαλεί... γέλια.


Πρωταπριλιάτικο αστείο
Σύμφωνα με τον Τζιμ Ο' Νιλ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και «νονό» της ένωσης της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, υπό την ονομασία BRICS, αυτή η πρόσκληση δεν μπορεί, παρά να είναι ένα καθυστερημένο... πρωταπριλιάτικο αστείο.

Και αυτό, όπως ο ίδιος εξηγεί, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στη συγκεκριμένη τράπεζα, από τη στιγμή που η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% και βρίσκεται στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ. 

Κατά το Bloomberg, η πρόσκληση εδράζεται σε γεωπολιτικά κίνητρα, τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο, μετά την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να συσφίξει τις σχέσεις της χώρας του με την Ανατολή. 

«Ο Τσίπρας συναντήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έλαβε τη διαβεβαίωση για τον Turkish Stream ότι θα περνάει από το ελληνικό έδαφος και θα λαμβάνει τα ανάλογα τέλη διέλευσης. Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν παίρνει με το μέρος του ένα σύμμαχο που ανήκει στο ΝΑΤΟ, με σκοπό να αποδυναμώσει τους δυτικούς συμμάχους έναντι του θέματος της Ουκρανίας» γράφει το Bloomberg, σημειώνοντας πως ούτε η ρωσική πλευρά, αλλά ούτε και η ελληνική, θέλησαν να τοποθετηθούν επισήμως για το θέμα.

Για τον Ο' Νιλ, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία: «Μήπως έχουμε Πρωταπριλιά; Μπορώ να καταλάβω γιατί η Ρωσία έχει αυτό το παράξενο κίνητρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί οι άλλοι θα συμφωνήσουν».

Η Ελλάδα δανείζεται με 2,3% και τα BRICS με επιτόκια 5%-13%!
Το δημοσίευμα του Bloomberg είναι η αφορμή, ίσως, να αναρωτηθούμε εάν και κατά πόσον συμφέρει πραγματικά την Ελλάδα να... καταφύγει στην «αγκαλιά» των BRICS.

Και αυτό, καθώς η Ελλάδα τη στιγμή αυτή δανείζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ με ένα κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο κατά μέσο όρο κοντά στο 2,3%.

Την ίδια ώρα, οι χώρες που συναποτελούν την... κοινοπραξία των BRICS δανείζονται με πολύ μεγαλύτερα επιτόκια. Αυτό της Βραζιλίας, για παράδειγμα, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 13,25%!

Την ίδια ώρα, η Ινδία δανείζεται με 7,5%, η Ρωσία με 12,5%. Η Κίνα έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού από την ομάδα των πέντε BRICS, αφού καταφέρνει να εξασφαλίζει τα κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές με επιτόκιο 5,1% -πάντα κατά μέσο όρο.









Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα, εάν πραγματικά συμφέρει την Αθήνα η ένταξή της στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Σήμερα δανειζόμαστε με 2,3% και υπό συνθήκες (ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -QE- της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας), το επιτόκιο αυτό μπορεί να κατρακυλήσει πολύ πιο χαμηλά. 

Τι λόγους έχουμε να αναζητήσουμε κεφάλαια από χώρες που δανείζονται με επιτόκια από 5% έως 13%; Όπως είναι προφανές, τα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσουν σε άλλες χώρες τα BRICS είναι μάλλον απίθανο να δοθούν με επιτόκιο χαμηλότερο απ' αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.  

Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα με την ευρωζώνη είναι ότι η ελληνική οικονομία, με τα γνωστά προβλήματά της, δεν «χωράει» στην ίδια νομισματική ένωση με μια στιβαρή οικονομία, όπως αυτή π.χ. της Γερμανίας και άλλες, κυρίως βορειοευρωπαϊκών χωρών. 

Οι όψιμοι λάτρεις της Ρωσίας και των άλλων συνοδοιπόρων της που ονειρεύονται να μεταφέρουν την Ελλάδα από τα PIGS στα BRICS ισχυρίζονται ότι τα «τούβλα», με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών και αναλυτών, αλλά και του ίδιου του Ο' Νιλ, θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε μέγεθος το 2017, ενώ μέχρι το 2035 η συγκεκριμένη ομάδα θα είναι τόσο μεγάλη, όσο και η G7.

Θερωούν όσοι ενστερνίζονται την άποψη αυτή ότι έχει νόημα η Ελλάδα να διερευνήσει το ενδεχόμενο της άντλησης κεφαλαίων από την ομάδα Ρωσία, Ινδία και... Σία παρά το γεγονός ότι το χρήμα των BRICS φαίνεται να είναι πολύ ακριβότερο από το χρήμα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από την ΕΕ, το φυσικό της χώρο δηλαδή. 

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό ότι κυνηγάμε για ακριβότερα δάνεια, όμως στην πραγματικότητα αυτό θα συμβεί, αν η Ελλάδα αποφασίσει να ψάξει για χρήμα από τα BRICS. Με τις κινήσεις τους άλλωστε, ορισμένοι στην κυβέρνηση έχουν δείξει εδώ και μερικούς μήνες ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, όμως τα χρήματα δεν αποτελούν γι' αυτούς θέμα. 


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news