facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για χρεοκοπία της Ελλάδας τον Ιούνιο

Το ενδεχόμενο να μην πληρώσει ελληνική κυβέρνηση τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που συνέταξε ο αντιπρόσωπος της Ιταλίας στο Ταμείο για την Ελλάδα μετά την ενημέρωση από τον Πολ Τόμσεν στο ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως αποκαλύπτει το Channel 4 αλλά και το ThePressProject, στο σημείωμα του ΔΝΤ, με ημερομηνία 14 Μαΐου τονίζεται «δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» μέσα στον Ιούνιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πoλ Μέισον, η δόση του 1,5 δισ. ευρώ είναι η πρώτη ευάλωτη πληρωμή και τονίζει πως οι Ελληνες διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συγκεκριμένη δόση του Ιουνίου, με την καταβολή της να ξεκινά στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, στο έγγραφο επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά στον ΦΠΑ και στο νέο φορολογικό σύστημα αλλά όπως υπογραμμίσει το ΔΝΤ, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στα εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4.000 δημόσιων υπαλλήλων και σημειώνεται ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ακόμη, το απόρρητο έγγραφο που συνέταξε ο εκπρόσωπος ο Κάρλο Κοταρέλι, εκπρόσωπος της Ιταλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων καθώς η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές «quick and dirty».

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Μάλιστα, στο εγγράφο υπογραμμίζεται ότι παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους την ίδια ώρα, σημείωσε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν και κυρίως τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον αυτό σημαίνει ότι όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. 


Δείτε το έγγραφο:


Τι απαντά εκπρόσωπος του ΔΝΤ
Σύμφωνα με το mignatiou.com, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο της Ιταλικής Εδρας στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, το οποίο αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία. Η εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει τίποτα να προσφέρει» για το θέμα αυτό.

Αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το έγγραφο δεν ανήκει στο ΔΝΤ και ότι περιγράφει τη συζήτηση της Τετάρτης κατά την οποία έκανε ενημέρωση ο Πολ Τόμσεν και απάντησε σε ερωτήσεις μελών του Δ.Σ., κυρίως αναδυομένων χωρών. Η συζήτηση αυτή καταγράφηκε από τον αντιπρόσωπο της Ιταλίας Κάρλο Κοταρέλι και εστάλη ως ενημέρωση της Ρώμης. Με απλά λόγια, το έγγραφο έχει ημερομηνία 14 Μαΐου και αποτελεί τις σκέψεις της Ιταλικής Εδρας, η οποία με βάση την ενημέρωση του κ. Πολ Τόμσεν εκτιμά ότι χωρίς συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει τα χρήματα που χρωστά στις 5 Ιουνίου.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news