facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ασφαλιστικό: Έκθεση «βόμβα» της Κομισιόν ανατρέπει τα δεδομένα

Σε χώρα γερόντων μετατρέπεται με σταθερό βηματισμό η Ελλάδα, καθώς ο πληθυσμός της μειώνεται δραματικά, λόγω της σημαντικής μείωσης των γεννήσεων.

Εξαιτίας δε του πρότερου αμαρτωλού παρελθόντος της, παραμένει μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια.

Η έκθεση της Κομισιόν για τη γήρανση του πληθυσμού το 2015 χαρακτηρίζει την Ευρώπη γκρίζα ήπειρο, με αύξηση των ηλικιωμένων, οι οποίοι βέβαια ζουν περισσότερο, έχοντας όμως γεννήσει λιγότερα παιδιά. Μέσα στα επόμενα 45 χρόνια, θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων, ως άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού των γεννήσεων, ενώ θα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας.

Έτσι, το 2060, θα υπάρχουν μόνο δύο εργαζόμενοι για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω. Αυτό είναι 50% λιγότερο από ό, τι σήμερα. Αν και η μετανάστευση θα πρέπει να δώσει μια χείρα βοηθείας, ο πληθυσμός στο ήμισυ περίπου των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συρρικνωθεί.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των χωρών που θα δουν τον πληθυσμό της, έως το 2060, να μειώνεται κατά 23%, την ίδια στιγμή που οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών, θα αυξηθούν σχεδόν κατά περίπου μισό εκατομμύριο.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, η έκθεση για το όχι και τόσο μακρινό 2060 δείχνει πως η χώρα μας έχει καταφέρει μέσω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό τα τελευταία πέντε χρόνια να περιορίσει τις δαπάνες της κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις, με εξαίρεση τη Μάλτα (-3,2 μονάδες), τη Δανία (-3,1 μονάδες) και την Κροατία (-3,9), χωρίς βέβαια αυτό να την οδηγεί σε πολύ καλύτερη κατάταξη στο μέλλον.

Έτσι, η Ελλάδα, που ξεκίνησε βέβαια, με τους χειρότερους οιωνούς, με δαπάνες 16,2% του ΑΕΠ το 2013, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν το 2014, κατατάσσεται τρίτη από το τέλος, με τις συνταξιοδοτικές δαπάνες να εκτιμώνται σε 14,3% του ΑΕΠ. Η χώρα μας, όπως και η Ευρώπη, γερνάει, κι η Κομισιόν επισημαίνει ότι ενώ το 2013 1 στους 5 πολίτες της χώρας ήταν ηλικίας από 65 ετών και άνω, το 2030 θα είναι 1 στους 4, ενώ το 2060 θα είναι 1 στους 3 Έλληνες άνω των 65.

Αναφορικά με τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, η χώρα μας ξεκινά επίσης από πολύ κακή αφετηρία, καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο πριν από τα 62, και μέσω των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει (όχι αυτών που προωθούνται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς) η συμμόρφωση της Ελλάδας στην πορεία είναι σημαντική.

Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης επιτυγχάνεται από το 2020, με αποτέλεσμα το 2050 η χώρα να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, 67,3.

Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει η διάταξη που συνδέει τη συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής και καθορίζει αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα θεωρείται και το γεγονός ότι το μερίδιο των ατόμων ηλικίας από 55 έως 64 ετών στην αγορά εργασίας, από 8,1% το 2013, εκτινάσσεται σε 19% το 2020, ανεβαίνει στο 25,6% το 2035 για να πέσει στο 21,5% το 2060.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το 2013 το 23% των συνταξιούχων ήταν κάτω από 65 ετών, το ποσοστό αυτό... κατακρημνίζεται στο 3,8% το 2060.

Euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news