facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Δ. Μάρδας: Ηταν λάθος που έγιναν οι εκλογές τον Ιανουάριο

Οπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού - και παραδέχθηκε ο προκάτοχός του Χρήστος Σταϊκούρας - τα οικονομικά στοιχεία έδειχναν πως τον Φεβρουάριο του 2015 θα εμφανιζόταν «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Μάρδα ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση να επισπεύσει τις εκλογές καθώς εαν διεξάγονταν τον Φεβρουάριο υπήρχε κίνδυνος να μην πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις.

«Υποστήριζα ότι το να γίνουν εκλογές Δεκέμβριο - που ήταν η πιο ζωντανή περίοδος της χρονιάς - ήταν λάθος επιλογή. Τώρα μπορώ να το ερμηνεύσω με νούμερα», είπε ο υπουργός για να εξηγήσει: «Οταν παραλάβαμε, η αποχωρούσα κυβέρνηση άφησε ένα χαρτί που περιγράφει τις χρηματοροές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έδειχναν ότι θα υπήρχε άνοιγμα 452 εκατ ευρώ στις 24.2.2015. Η προηγούμενη κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι θα υπήρχε το «άνοιγμα» δεν μπορούσε να ξεκινήσει την διαδικασία Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο που θα οδηγούσε σε εκλογές τον Φεβρουάριο γιατί θα υπήρχε κίνδυνος να πάμε χωρίς πληρωμές μισθών και συντάξεων».

Από την πλευρά ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε την ύπαρξη «μαύρης τρύπας» και εξήγησε ότι ο σκοπός της δίμηνης παράτασης ήταν να λήξει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, να εκταμιευτεί η δόση και να καλυφθεί το κενό. Κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση για αντιφατικότητα καθώς «ενω γνώριζαν την κατάσταση υπέγραψαν συμφωνία στις 20.2 για να πάρουν στο τέλος την δόση». Πέραν αυτών , ο κ. Μάρδας είπε ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2015 ανήλθαν σε περίπου 16.136 δισ. ευρώ (πραγματικά 15.816 δις ευρώ) ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα στα 1.046 δισ. ευρώ.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news