facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αξιολόγηση στο Δημόσιο με τη συνεργασία ΟΟΣΑ, Γάλλων και Σουηδών

Μία ημέρα μετά την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», ο κ. Άλβαρο Περέιρα πέρασε την είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης φέρνοντας «ιδέες» του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Το πρωί της Παρασκευής τον υποδέχθηκε στο κτίριο της Βασ. Σοφίας ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Είχαν συναντηθεί και στην εκδήλωση του «Economist» και το ραντεβού τους ήρθε να επικυρώσει τη συνέχεια της χειραψίας που είχε δώσει προ καιρού ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία, με τη δέσμευση για συνεργασία ώστε οι αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα από τη συγκυβέρνηση να είναι στην αναπτυξιακή γραμμή των δανειστών.

Αν, λεκτικά τουλάχιστον, η «εργαλειοθήκη» των μνημονιακών δεσμεύσεων μπήκε στην άκρη, ο ΟΟΣΑ και οι προτάσεις του είναι πάντα εδώ με άλλο... μείγμα πολιτικής, όπως συνηθίζουν πλέον να λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Περέιρα, διευθυντής Μελετών Χωρών του Τμήματος Οικονομικών του ΟΟΣΑ, εκλήθη από τον κ. Κατρούγκαλο να συνεισφέρει με τεχνική βοήθεια στον τρόπο επιλογής στελεχών στη δημόσια διοίκηση και αξιολόγησης του προσωπικού.

Ήδη μελετάται το ζήτημα της επιλογής προϊσταμένων, με εξέταση και μοντέλων από τη διεθνή εμπειρία, που περιλαμβάνουν τυπικά προσόντα και συνέντευξη κατά την επιλογή. Έχει γίνει συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του κ. Κατρούγκαλου και γάλλων εμπειρογνωμόνων της δημόσιας διοίκησης, φτάνουν σε λίγο σουηδοί ειδικοί ενώ στο «παιχνίδι» της συνεργασίας για αλλαγές στο Δημόσιο μπήκε ήδη και ο ΟΟΣΑ μέσω του κ. Περέιρα.

Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η αξιοποίηση του προσωπικού στο Δημόσιο αποτελεί κομβικό σημείο και κατά τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, τους Θεσμούς, την ΕΕ. Και αν η κυβέρνηση μιλά για αλλαγές με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, παραμένει ως κύρια στόχευση ένα Δημόσιο που να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα -μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας- και να ενισχύει ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Επαναπροσεγγίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τον επιτελικό ρόλο των υπουργείων και την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού με αναδιοργάνωση στη βάση περιγραμμάτων θέσεων και στόχων. Όσο για το σύστημα αξιολόγησης προσωπικού η πολιτική ηγεσία φιλοδοξεί να βρει αποτελεσματικές μεθόδους ώστε να ελέγχεται η ακρίβειά του, επιμένοντας ότι θα είναι επιβραβευτικό και όχι τιμωρητικό για τον υπάλληλο ενώ δεν θα συνδέεται με απολύσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συνάντηση Κατρούγκαλου - Περέιρα συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, καθώς η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ αγγίζει και ζητήματα πολιτιστικής ανάπτυξης.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news