facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Σειρά των εταίρων να κάνουν βήματα

Oλοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, όπου εξετάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχουμε μπει σε κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης. Θεωρεί εφικτή και ορατή τη συμφωνία, όμως είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο για το αν θα βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Βρισκόμαστε πριν από το τέλος, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατά τις ίδιες αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές παραμένουν ανοικτά τα καυτά ζητήματα του εργασιακού, του ασφαλιστικού (η κυβέρνηση αρνείται τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και οι εταίροι επιμένουν) και το δημοσιονομικό (πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό και κατ’ επέκταση ΦΠΑ).

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς τη διαπραγμάτευση και στα δυο επίπεδα, το πολιτικό και το τεχνικό και αναφέρει ως σταθμούς του επόμενου 15θήμερου τη σύνοδο κορυφής στις 21 Μαΐου στη Ρίγα («είναι η τακτική Σύνοδος αλλά εμείς θα επιδιώξουμε να τεθεί το ελληνικό ζήτημα») και ένα πιθανώς έκτακτο Eurogroup.

Κατά τις ίδιες πηγές δεν συζητήθηκε το θέμα δημοψηφίσματος ή εκλογών. Τα νομοθετήματα θα έρθουν στη Βουλή όταν έρθει συμφωνία και είναι έτοιμη η κυβέρνηση. Κορυφαίος, μάλιστα, υπουργός επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι το δημοψήφισμα θα ήταν λύση σε πέρίπτωση αδιεξόδου. Και συνέχισε εν είδει ρητορικού ερωτήματος: "βλέπετε κανένα αδιέξοδο;"...

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι έως το τέλος Μαΐου μπορεί να έχει κλείσει η συμφωνία και δεν κάνει πίσω από τη θέση της να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία γιατί αυτό είναι το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε είναι ότι υπήρξε πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε επίσημη δήλωση άμεσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του εκτίμησε ότι «Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Τόνισε επίσης ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news