facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Λαφαζάνης εναντίον Βαρουφάκη για τις αλλαγές του ΦΠΑ σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Δεν κρύβει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τις απόψεις του για τους όρους μίας ενδεχόμενης συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς με αφορμή το έγγραφο που διέρρευσε εξαπέλυσε προειδοποιητικές «βολές» προς την κυβέρνηση, μέσω της ιστοσελίδας του Ίσκρα της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «σχέδια για άνευ όρων υποταγή της χώρας» που «ετοιμάζουν οι δανειστές». Αν και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως και αρμοδίως για τα ενεργειακά ζητήματα (ειδικά για ΦΠΑ), που συζητά η ομάδα διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, η διαφωνία του για βασικά ζητήματα είναι δεδομένη.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο σχετίζεται η απουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Λαφαζάνη από την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με το κλίμα που έχει δημιουργήσει η συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια ή την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου δημοπρασιών ενέργειας.

Ο κ. Λαφαζάνης δηλώνει στους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει σε αύξηση στο ΦΠΑ, ειδικά στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός εμφανίζεται απόλυτος στο να μην επιτρέψει αυτό τον όρο στη συμφωνία και έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει νοικοκυριά και ολόκληρη την οικονομία, με αύξηση του κόστους παραγωγής όλων των προϊόντων και υπηρεσιών.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου δημοπρασιών ενέργειας, για να ανοίξει η αγορά προμήθειας. Ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο στην ελληνική αγορά ενώ χαρακτηρίζει λάθος τις παρεμβάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για το αντίθετο, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να επενδύσει στο λιγνίτη, ωστόσο αναφέρει ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να πουλάει η ΔΕΗ τη δική της λιγνιτική παραγωγή και να πουλάνε φθηνά οι ανταγωνιστές της.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news