facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Σημάδια βελτίωσης στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» ευρωπαϊκά έντυπα

Σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες εντοπίζουν τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα και ιστοσελίδες.

Ειδικότερα το κύριο άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics έχει τίτλο «Ελλάδα: Η ατμόσφαιρα βελτιώνεται» και υπότιτλο «Η Επιτροπή απελευθερώνει 183 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Σχολιάζει δε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι δανειστές της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες σε «θετική ατμόσφαιρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι πηγές της ΕΕ επιβεβαιώνουν πως οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σαφή εντολή και συμμετέχουν στις συνομιλίες καλά προετοιμασμένοι ως προς τα θέματα της συζήτησης.

Αντίστοιχου περιεχομένου άρθρο δημοσιεύεται και στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe με τίτλο «Ελλάδα: Η Επιτροπή χαιρετίζει το νέο εποικοδομητικό πνεύμα στις συζητήσεις».

Άρθρο γνώμης εξάλλου φιλοξενεί η διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο «Οι Έλληνες επεξεργάζονται μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση της ευρωζώνης» και υπότιτλο «Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά τα βήματα αυτά ενδέχεται να μην είναι αρκετά για να απελευθερώσουν κρίσιμα κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης».

Τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποδέσμευση πόρων, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα γίνουν αποδεκτά τόσο από τους "ολοένα και πιο εκνευρισμένους πιστωτές της χώρας, όσο από το ελληνικό εκλογικό σώμα".

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι οι πιστωτές της χώρας πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μια κίνηση καλής πίστης με συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ενώ καταλήγει σχολιάζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξακολουθεί να αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση.

Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver με τίτλο «Η νέα ελληνική ομάδα στις Βρυξέλλες για τις συνομιλίες διάσωσης», αναφέρεται εξάλλου στο νέο κύκλο συνομιλιών που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group).

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν, όπως αναφέρεται, μέχρι την Κυριακή (3 Μαΐου) και εφόσον ευοδωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για συνεδρίαση του Euro Working Group, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Μαΐου.

Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος χαιρέτισε το «εποικοδομητικό πνεύμα» των συνομιλιών και παραθέτει στη συνέχεια το χρονικό της αναδιάρθρωσης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, σε συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Ως προς τη σύγκρουση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους ομολόγους του, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Αθήνα, ο Γ. Βαρουφάκης ενδέχεται να αποτέλεσε εσκεμμένα στόχο των ομολόγων του προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα το κλίμα απομόνωσής της από τους εταίρους της.

«Είναι εύκολο να έχουμε ένα στόχο, αλλά είναι διαφορετικό να γνωρίζουμε αν αφορά στο πρόσωπο ή στο περιεχόμενο της συζήτησης», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στον EUΟbserver.

Ο EUObserver επισημαίνει στη συνέχεια ότι οι αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται να κατευνάζουν τις εντάσεις και σημειώνει ότι ενώ οι αλλαγές αυτές θεωρήθηκαν ως αντίδραση στη συνάντηση της Ρίγας, είχαν στην πραγματικότητα προγραμματιστεί εκ των προτέρων με σκοπό την εξομάλυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Είναι στελέχη αρκετά κοντά στον πρωθυπουργό και στους τεχνικούς εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν το θέμα. Είναι σε θέση να αποφασίσουν», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στον EUΟbserver, προσθέτοντας:

«Το γεγονός ότι συνδέονται περισσότερο με τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είναι ένα καλό σημάδι».

Η βελτίωση του κλίματος ωστόσο δε σημαίνει και σύγκλιση των θέσεων, σημειώνει το δημοσίευμα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική, ενώ η Ελλάδα αναφέρει ότι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αφορούσε σε μια ενδιάμεση, περιορισμένης εμβέλειας συμφωνία.

Επίσης, ενώ η Αθήνα δέχθηκε τελικά να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, άλλες «κόκκινες γραμμές» παραμένουν, σημειώνεται.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι ορισμένοι προτείνουν μια συμφωνία που θα αφήσει αυτά τα ζητήματα στην άκρη για περαιτέρω συνομιλίες, προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε προσωρινή συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε τεχνικό επίπεδο με ένα χρονοδιάγραμμα που να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος προς τον EUΟbserver. Αλλά η ΕΕ δε φαίνεται προς ώρας διαθέσιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, σημειώνει ο EUObserver.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news