facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Λαφαζάνης: Ζήσαμε δραματικές στιγμές στη Ρίγα – Μαντρόσκυλο ο Σόιμπλε

Σε κλίμα προβληματισμού και αγωνίας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις και την τελική συμφωνία, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώθηκε και στο σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής. Σχεδόν το σύνολο των προβεβλημένων στελεχών που μίλησαν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιο θερμό χειροκρότημα κατά την κλειστή συνεδρίαση το πήρε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος άσκησε την πιο σκληρή κριτική στον τρόπο που λειτουργούν οι Θεσμοί.

Ο κ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, διερωτήθηκε: "σε τι έχουμε συμφωνήσει;". Ζήτησε, δε, να πάρει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή και να πει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.

Σε ότι αφορά στη στάση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ανέφερε: "Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση ΔΝΤ; Που ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία ότι δε θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών; Που ακούστηκε ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;"

Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης: Πρέπει να πούμε στο λαό το ελληνικό σχέδιο και θα μας στηρίξει. Αναφέρθηκε και στη Ρίγα λέγοντας ότι "ζήσαμε εκεί τραγικές καταστάσεις", χαρακτηρίζοντας τον Σόιμπλε "μαντρόσκυλο που επιτίθεται". Ωστόσο ο κ. Λαφαζάνης διέψευσε τα παραπάνω και από το γραφείο του ανέφεραν ότι στάθηκε στα παρακάτω: "Οι λεγόμενοι θεσμοί εφαρμόζουν εδώ και τέσσερις μήνες το μαρτύριο της σταγόνας σε βάρος του ελληνικού λαού και μια από τις πιο φρικτές και εκβιαστικές πρακτικές στα παγκόσμια χρονικά σε βάρος της χώρας.

Αυτή την ώρα η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί σε βάθος και να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση που δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας.

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και να ετοιμάσει τον ελληνικό λαό για να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, προκειμένου να αποτραπούν νέα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις. Να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή ρευστότητα και να επιτύχει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατόν να χτυπηθούν υφεσιακές τάσεις και να αναζωογονηθεί η οικονομία.
Κάθε εναλλακτική λύση που καταργεί παλιά μνημόνια και αποτρέπει νέας μορφής πειθαναγκασμούς, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη από εξουθενωτικές
συμφωνίες​, γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στη χώρα".

Εκτός του κ. Λαφαζάνη, αυτή τη δεύτερη μέρα πήραν τον λόγο πολλά προβεβλημένα στελέχη, σε σχέση με εχθές, αναδεικνύοντας και τις διαφορές μεταξύ της πλειοψηφίας και των υπολοίπων. Από την πλευρά της πλειοψηφίας φαίνεται ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ έχει αποκλειστεί οριστικά, σε αντίθεση με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, που το επανέφεραν στις τοποθετήσεις τους.

Το μεσημέρι της Κυριακής κυκλοφόρησε και το σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο βασίζεται στην ομιλία του κ. Τσίπρα το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο σχέδιο επισημαίνεται μεταξύ των άλλων: "Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία".

Επιπλέον στο ίδιο κείμενο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης:
"Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υιοθετώντας αδιάλλακτες στάσεις κι επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά".

Στην περίπτωση της συνέχισης της πιστωτικής ασφυξίας γίνεται ξεκάθαρο στο κείμενο ότι δεν θα πληρωθούν επόμενες δόσεις: "Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημεία, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος".

Γίνονται επίσης οι αναφορές κατά των ολιγαρχών, που έκανε εχθές ο Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ των άλλων γίνεται λόγος για "ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, και που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της μνημονιακής πενταετίας".

Επίσης γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά του συμβιβασμού στον οποίο μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση και περιεγράφησαν εχθές αναλυτικά από τον κ. Τσίπρα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news