facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Θέατρο παραλόγου

Στον αέρα είναι τα πάντα για τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών, μετά το απίστευτο αλαλούμ που προκλήθηκε από δηλώσεις, δημοσιεύματα και διαρροές εντός και εκτός Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έσπευσε να ανασκευάσει, εν μέρει, το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο Πολ Τόμσεν απείλησε στο Eurogroup της Ρίγας ότι το Ταμείο θα αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους αν δεν γίνει κούρεμα από τους Ευρωπαίους ή δεν ληφθούν σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, ο Πολ Τόμσεν δεν ζήτησε μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά να μείνουν όλες οι πλευρές πιστές στις δεσμεύσεις που ισχύουν από το Μνημόνιο του 2012.

«Στη συνάντηση της Ρίγας, ο κ. Τόμσεν, σε σχέση με τον συμβιβασμό που πρέπει να υπάρξει, επεσήμανε ότι τα μέτρα και οι στόχοι δεν πρέπει να απέχουν από τις αρχικές δεσμεύσεις του 2012. Σε διαφορετική περίπτωση θα αυξηθεί η ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση» τόνισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ και ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με βάση το Μνημόνιο του 2012

Όπως συνόψισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαιτεί δύο βασικά πράγματα:
ΔΝΤ: «Η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί μέτρα. Πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα ή κούρεμα ή και τα δύο»1. Οι Ευρωπαίοι να πάρουν την απόφαση για ρευστότητα μέχρι τον Ιούνιο, να δώσουν αυτοί τα χρήματα και το Ταμείο θα συμφωνήσει.

2. Η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί μέτρα. Πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα ή κούρεμα ή και τα δύο.

Το ΔΝΤ πάντως εμφανίζεται στα... κάγκελα με την στάση των Ευρωπαίων και ιδίως του Βερολίνου, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο λόγος είναι γιατί τον Νοέμβριο του 2012 οι δανειστές έθεσαν πρώτα τον στόχο του χρέους για το 2022 και μετά πρόσθεσαν τους στόχους για την ανάγκη επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη δεκαετία, κάτι που θεωρήθηκε μάλλον παράδοξο από αναλυτές, καθώς οι στόχοι αυτοί στην πράξη φαίνονται ανέφικτοι. Έτσι, το ΔΝΤ βλέποντας ότι το χρέος εκτροχιάζεται, αφού όχι μόνο δεν υπάρχουν φέτος προοπτικές πλεονάσματος, αλλά ελλείμματος, εξερράγη και ζητεί λύση εδώ και τώρα από τους Ευρωπαίους.
Λίγο νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευδε να προσδώσει δραματικούς τόνους, προειδοποιώντας ανοικτά για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στις διαφωνίες ΔΝΤ με Κομισιόν. Είναι ακόμη αδιευκρίνιστο αν η διαρροή του non paper έγινε για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής ή αν όντως αποτυπώνει το κλίμα αγωνίας στο Μαξίμου μετά το μπαράζ τηλεφωνικών επαφών που είχε ο Πρωθυπουργός (με Μέρκελ και Λαγκάρντ) και υπουργοί (Βαρουφάκης με Σαπέν και Μοσκοβισί, Δραγασάκης-Τσακαλώτος με Ντράγκι).
«Οι θεσμοί έχουν κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά και πρωτογενές πλεόνασμα. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς»Όπως ανέφερε το non paper του Μαξίμου «το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους» έλεγαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι το  Μαξίμου επικαλούμενο την αντίφαση των Θεσμών, αιτιολογεί το γιατί επέλεξε να μη φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας αλλά και να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επικαλείται προσχηματικούς λόγους για να μην φέρει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πράττει για εσωτερικούς λόγους σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωκομματική του αντιπολίτευση.



Την ίδια ώρα η ελληνική αντιπροσωπεία (Δραγασάκης, Τσακαλώτος) που εστάλη εσπευσμένως στην Φρανκφούρτη για επαφές με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέπεμπε μήνυμα περιορισμένης αισιοδοξίας, ενώ ο Πιέρ Μοσχοβισί «άδειαζε» τον Βαρουφάκη μεταθέτοντας τον χρόνο των αποφάσεων για μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, συζητούσαν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναζητώντας επειγόντως λύση ρευστότητας, καθώς την Τετάρτη συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει για την αύξηση ή όχι του ELA για τα ελληνικά ομόλογα.

Αμέσως μετά, ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μια συμφωνία είναι ρεαλιστική και εφικτή. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».



Ωστόσο, η ΕΚΤ, αρκέστηκε σε μια λιτή, τυπική, ανακοίνωση:

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εξετάστηκε η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες».


zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news