facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες «βλέπει» ο Γιούνκερ

Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του συνεδρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αναζητούνται λύσεις στα σημαντικότερα ζητήματα με την Ελλάδα.  

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Εργαζόμαστε σε ένα μόνο σενάριο, αυτό της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Κάθετος ήταν την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και οι άλλοι θεσμοί, δεν διαθέτουν άλλο σενάριο υπ' όψιν εκτός από αυτό της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και εργάζονται προς αυτό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα των Financial Times για τα αρνητικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία, ο κ. Σχοινάς είπε χαρακτηριστικά: «Όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος Γιούνκερ στη πρόσφατη συνέντευξη του, οι τρεις θεσμοί εργάζονται μαζί με την ελληνική πλευρά προς μια συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα επιδοθεί σε σχολιασμό εικασιών. Αυτό που επιβεβαιώνουμε είναι πως εργαζόμαστε σε ένα μόνο σενάριο, αυτό της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Η Επιτροπή επανέλαβε πως οι διεργασίες του Brussels Group συνεχίζονται και σήμερα και θα διαρκέσουν ως το Σάββατο καθώς και την πάγια θέση τους, πως περαιτέρω
πρόοδος χρειάζεται για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

«Τα τελεσίγραφα δεν αποτελούν μέθοδο Ευρωπαϊκής Διαπραγμάτευσης»
Την ίδια ώρα, κοινοτική πηγή από τις Βρυξέλλες αναφέρει πως ουδέποτε ετέθη οποιοδήποτε τελεσίγραφο ή τελική ημερομηνία στην ελληνική πλευρά από τους εταίρους στο χθεσινό EuroWorking Group.

Η ίδια πηγή σημειώνει, όμως, πως στάλθηκε ηχηρό μήνυμα από όλους τους ετέρους ότι υπάρχει έντονη ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας αν είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Brussels Group δεν αναμένεται να συνεχίσει τις διεργασίες του πέρα από τη προγραμματισμένη του λήξη το μεσημέρι του Σαββάτου.

Πάντως, σε αντίθεση με πληθώρα δημοσιευμάτων, εκτιμάται πως η Ελλάδα θα καταφέρει να καταβάλει τη δόση της προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και πως η ημερομηνία αυτή δεν θα αποτελέσει κάποιο σημείο κρίσης.

Τέλος, ελληνικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση «βλέπουν» ένα σαφώς καλύτερο κλίμα και μεγαλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια των διεργασιών του BrusselsGroup, σε αντίθεση με το πιο βαρύ κλίμα που επικράτησε στο EuroWorking Group.  

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news