facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Σακελλαρίδης: Υπάρχει πρόοδος, παραμένουν οι κόκκινες γραμμές

Υπάρχει σημαντική προοδος στις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, ενώ παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, σημείωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί ενδεχομένου να τεθεί τελεσίγραφο από τους δανειστές, δήλωσε ότι «τραυματίζει το διάλογο που είναι σε εξέλιξη μια συμφωνία 'take it or leave it'», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και ότι θα πρυτανεύσουν οι φωνές της λογικής.

Επανέλαβε ότι οι κόκκινες γραμμές δεν είναι ένα είδος φετίχ για την κυβέρνηση, αλλά απαραίτητα συστατικά για μια συμφωνία που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος.

Ερωτηθείς αν ισχύει το λεχθέν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 19 Μαΐου, είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως την 19η Μαΐου.

Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται μέχρι την Σύνοδο της Ρίγας να υπάρξουν μία ή δύο συναντήσεις δια ζώσης σε επίπεδο Brussels Group, καθώς μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τηλεφωνικές επαφές ή τηλεδιασκέψεις.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όμως πρόσθεσε πρέπει να υπάρχει συνέπεια και από τους δανειστές.

Ο κ. Σακελλαρίδης ήταν για μια ακόμη φορά κατηγορηματικός ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο.

Επισήμανε ακόμη πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη, δεν σημαίνει ότι θα πάει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. «Πρόοδος υπάρχει» είπε «όμως από την πλευρά της κυβέρνησης παραμένουν τα ζητήματα που θέτουμε, για να είναι μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, επισήμανε ότι στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής πάντοτε υπάρχουν επαφές και συζητήσεις, δημιουργικές ως επί το πλείστον, και πρόσθεσε πως «το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στη Ρίγα».

Πρόσθεσε ότι για να υπάρχει προοπτική βιώσιμης λύσης, πρέπει να υπάρχουν οι τέσσερις άξονες που έθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Διευκρίνισε δε ότι οι κόκκινες γραμμές και οι τέσσερις άξονες τίθενται ταυτόχρονα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας και ότι δεν υποκαθιστούν οι μεν τους δε ή αντίστροφα.

Ερωτηθείς για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, απάντησε πως οι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να μην μειωθούν οι συντάξεις τους κι όχι αν θα καταργηθεί ή εάν θα ανασταλεί επ' αόριστον, όπως δήλωσε ο Γ.Ρωμανιάς.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Ερωτηθείς τι μεσολάβησε μεταξύ της επιστολής Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ και της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ είπε ότι υπήρξαν επαφές, κατά τις οποίες αοφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από τον εγγυητικό λογαριασμό της ΤτΕ.

Πρόσθεσε πως για να γίνει αυτό έπρεπε να δοθεί πρώτα η άδεια από το ΔΝΤ και την ΤτΕ.

Σε ερώτηση εάν γίνει δημοψήφισμα ποια θέση θα λάβει η κυβέρνηση έναντι του ερωτήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Το ερώτημα είναι υποθετικό. Μέσα μου γνωρίζω την απάντηση, αλλά δεν θα απαντήσω».

Επίσης, επανέλαβε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τυγχάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

«Αδειάζει» Κωνσταντοπούλου

Για το εάν η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έχει «θεσμική υπόσταση», κάτι που δεν αναγνώρισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε χθεσινή συνέντευξή της, επισήμανε ότι είναι ένα κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, που δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες.

Αποκλείει λύση τύπου Κύπρου

Ο κ. Σακελλαρίδης απέκλεισε οποιαδήποτε λύση τύπου Κύπρου με bail in στις καταθέσεις και επανέλαβε μετ' επιτάσεως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο.

Επίσης, είπε ότι η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις δεν συναρτάται με το πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει την πρακτική «ένας νόμος - ένα άρθρο» για την επικύρωση της συμφωνίας στην Βουλή.

Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει δίλημμα «συμφωνία ή στάση πληρωμών».

Αναφορικά με την πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας για την δημιουργία ΝΑΤΟΪκής βάσης στο Ανατολικό Αιγαίο και τις σχετικές αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό είναι μια σκέψη του κ. Καμμένου, η οποία έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει τεθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν αφορά τη δημιουργία μιας νέας βάσης, αλλά την μεταφορά βάσης από το Τυμπάκι της Κρήτης σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news