facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Γ.Μανιάτης: «Ο δεκάλογος των ψεμμάτων και ιδεοληψιών στην ενέργεια»

Βολές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του υπουργού ΠΑΠΕΝ για τους χειρισμούς της σε θέματα ενέργειας από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος τους κατηγορεί ότι μετατρέπουν τον τομέα της ενέργειας σε πεδίο δημαγωγίας.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του, «ο τομέας της Ενέργειας είναι πολύ σοβαρός και κρίσιμος για να μετατρέπεται σε πεδίο εντυπώσεων και δημαγωγίας. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση, με ευθύνη πρωτίστως του αρμόδιου Υπουργού, είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να κατανοήσει πως τα διακυβεύματα στην ενέργεια έχουν εθνικό χρώμα κι απαιτούν σοβαρότητα και ευθύνη. Κυρίως, δεν συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για ζητήματα που ξεπερνούν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, τις εμμονές, τις προχειρότητες κάθε αρμόδιου υπουργού και εκτείνονται σε βάθος δεκαετιών, με σοβαρές επιπτώσεις στη μοίρα του τόπου. Αντ' αυτών κυριαρχούν τα ψέματα και οι ιδεοληψίες.
1. Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε ως καπιταλιστική πολυτέλεια, κατάλληλη μόνο για πλούσιες χώρες και πολίτες, την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Θεωρεί προφανώς καπιταλιστική πολυτέλεια το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ» των 500 εκατ. Ευρώ, με το οποίο 50.000 φτωχές ελληνικές οικογένειες αναβάθμισαν το σπίτι τους και δημιουργήθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή, ενώ παράλληλα κερδίζουμε κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια € ως χώρα, από τη μείωση της ποσότητας του εισαγόμενου πετρελαίου. Καμία πρωτοβουλία τους για στήριξη του αιτήματος που έχουμε υποβάλει στο πακέτο Juncker, για συνέχιση χρηματοδότησης του προγράμματος με κονδύλια ύψους 2.5 δις €.
2. Φαντασιώθηκαν μέσα στο 2015,έσοδα 5 δις € για τον αγωγό φυσικού αερίου από Ρωσία. Οι δηλώσεις αμέσως διαψεύσθηκαν από τη ρωσική πλευρά, την οποία η κυβέρνηση στη συνέχεια κατηγόρησε για «ατολμία» απέναντι στη Γερμανία και στήριξη των κοντόφθαλμων ρωσικών συμφερόντων"!!! Θλιβεροί και ανεύθυνοι. Μεγάλα ψέματα, μεγάλες και οι διαψεύσεις.
3. Παρουσιάζουν ως δικό τους έργο τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου, όταν δεν έχουν ούτε ανοίξει το στόμα τους για μείωση έστω κατά 1€. «Ξεχνούν» πως η μείωση προκύπτει από τη συμφωνία που ΔΕΠΑ και GAZPROM υπέγραψαν το Μάρτη 2014, με εφαρμογή της πρόβλεψης για προσαρμογή στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, που έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Καμία πρωτοβουλία τους για μείωση της ρήτρας take or pay, κάτω από τα 35 εκατ. € που είχαμε συμφωνήσει.
4. Ανύπαρκτες πρωτοβουλίες για τους τρεις μεγάλους αγωγούς Φυσικού Αερίου που προωθήσαμε και συνυπογράψαμε το 2014 με τις γειτονικές κυβερνήσεις και έχουμε εντάξει στα έργα Πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με προϋπολογισμούς άνω των 8 δις €. Αγωγοί που κορυφώνουν και ισχυροποιούν τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας στο ευρύτερα ταραγμένο περιβάλλον. Υποκριτικός ο τρόπος στήριξής τους προς τον ΤΑΡ, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ενεργειακό έργο της δεκαετίας, που προσφέρει 10.000 θέσεις εργασίας και 1.5 δις€ επένδυση. Καταψήφισαν τη σύμβαση για τον ΤΑΡ στη Βουλή επειδή δήθεν δεν προστάτευε τις ελληνικές εταιρείες και σήμερα ο υπουργός ζητά απο τον ΤΑΡ να εφαρμόσει το άρθρο 8 της συμφωνίας που προβλέπει ειδική ευνοϊκή μεταχείριση για τις ελληνικές εταιρείες!!! Χωρίς εθνικές πρωτοβουλίες για τον πολλά υποσχόμενο Vertical Corridor, που ξεκινά από Ελλάδα και συνεχίζει προς Βουλγαρία και Ρουμανία, μέχρι τη Βαλτική. Απόλυτη ακινησία για την προώθηση του EASTMED, ύψους 5 δις €, που συνδέει τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ μέσω Κρήτης και Δυτ.Ελλάδας, με την Ιταλία. Καμία προώθηση των προγραμμάτων αναβάθμισης κατά 82%του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, ή των πλωτών σταθμών LNG στη Β. Ελλάδα, που επίσης έχουμε εντάξει στα ενεργειακά έργα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και που αποτελούν σπουδαίες νέες πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας όλης της Ν.Α. Ευρώπης.
5. Υπόσχονται Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών από τα έσοδα των Υδρογονανθράκων και του Ορυκτού πλούτου, που εμείς έχουμε νομοθετήσει ήδη από το 2013 και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το καταψήφισε!! Εύχομαι δε να μην βάλουν χέρι και σ αυτό το Ταμείο, ως μέρος του ΑΚΑΓΕ, που διασφαλίζει τους Έλληνες συνταξιούχους μετά το 2019.
6. Προτείνουν να χαρίσουν το 30% των ελληνικών πετρελαίων στις Η.Π.Α. στην άναυδη αμερικανίδα υπουργό που αμήχανα ψελλίζει ότι πρώτη φορά ακούει τέτοια πρόταση από κάποια χώρα. Γελοιοποιούν τη Ελλάδα, αναδεικνύοντας την ανευθυνότητα στη διαχείριση σοβαρών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής κι εθνικής άμυνας. Αλήθεια, αυτά τα πετρέλαια δεν είχαν ξεπουληθεί στο Δ.Ν.Τ, από το 2010, όπως ισχυρίζονταν τότε στα σοβαρά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ;
7. Έδιωξαν όλους τους υποψήφιους ξένους επενδυτές του γύρου παραχωρήσεων των τριών χερσαίων περιοχών σε Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα, ενώ για το μεγάλο γύρο των 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, δήλωσαν ότι θα ακυρώσουν το διαγωνισμό και θα τον επαναπροκηρύξουν. Στο τέλος δεν έκαναν τίποτα, απλά τον παρέτειναν για 2 μήνες, εύχομαι η ζημιά που έχει γίνει να μην ειναι μεγάλη.
8. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να διασφαλιστεί η συνέχεια της εθνικής πολιτικής στα απώτατα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Α.Ο.Ζ. Η προκήρυξη των 20 θαλάσσιων οικοπέδων είναι η πιο σημαντική έμπρακτη κίνηση που έχει γίνει τα τελευταία 40 χρόνια στο πεδίο της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της.
9. Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση έδωσε αναφορά και ενέπλεξε το θέμα των Υδρογονανθράκων στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα με το mail Βαρουφάκη. Οι «περήφανοι διαπραγματευτές» όφειλαν να γνωρίζουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σθεναρά αντιταχτεί σε κάτι τέτοιο και γι' αυτό και ποτέ δεν περιλήφθηκε οτιδήποτε σχετικό σε κανένα κείμενο.
10. Η κορύφωση του λαϊκισμού, της ενσυνείδητης ψευτιάς και παραπλάνησης: υποσχέθηκανεπανασυνδέσεις στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όταν ήξεραν ότι σε ΚΑΝΕΝΑ σπίτι από τα 650.000 με αυτό το τιμολόγιο σε ολόκληρη τη χώρα, δεν έχει κοπεί το ρεύμα. Η κα Δούρου προεκλογικά υποσχέθηκε 10.000 επανασυνδέσεις ρεύματος στην Αττική. Τελικά, μετά από 5 μήνες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ανακοίνωσαν μόλις 98!!!
Η σοβαρότητα, η αλήθεια, η ανοιχτομυαλιά, η αίσθηση των διεθνοπολιτικών προτεραιοτήτων, η υπεράσπιση του πραγματικού εθνικού οφέλους, είδη εν ανεπαρκεία, δυστυχώς και στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.»
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news