facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Θα μοιράζουν τους μετανάστες στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μία αμφιλεγόμενη πρόταση για την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων από Ασία και Αφρική, μέσω της κατανομής τους στα κράτη μέλη με συγκεκριμένη ποσόστωση και νομικές διαδικασίες, ώστε να βάλει τέλος στο εμπόριο ανθρώπων.

Η ανακοίνωση του περιεχομένου της πρότασης αναμένεται την Τετάρτη και η συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.

Για τον καθορισμό της ποσόστωσης κάθε χώρας, δηλαδή του αριθμού μεταναστών που θα δέχεται υπό το συγκεκριμένο καθεστώς, θα λαμβάνονται υπόψιν μία σειρά από παράγοντες, όπως γράφει το BBC, όπως ο συνολικός πληθυσμός, τα μεγέθη της οικονομίας και ο αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη βρεθεί στη συγκεκριμένη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικά η τελευταία παράμετρος καθιστά κρίσιμη την πιθανή εφαρμογή μίας τέτοιας διαδικασίας, για χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο κύμα προσφύγων, όπως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και η Γερμανία, που απορροφά τεράστιο όγκο μεταναστών - μόνο πέρυσι υποδέχθηκε 200.000 ανθρώπους.

Ανάμεικτη η υποδοχή στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της ευθείας αντίθεσης χωρών όπως η Βρετανία.

Η Γαλλία υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την δικαιότερη ανακατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

"Πηγή έμπνευσης αυτής της πρότασης ήταν εν μέρει προτάσεις που διατυπώθηκαν από τη Γαλλία. Είναι λογικό και πρέπει να υπάρξει ανακατανομή των αριθμών (των προσφύγων) στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Μπερνάρ Καζνέβ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής ροής, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, στηρίζουν επίσης την εφαρμογή συστήματος ποσοστώσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, για να εγκριθεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των 28 χωρών μελών της Ενωσης, πράγμα εξαιρετικά αβέβαιο.

Ήδη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι το σχέδιο δεν είναι αποδεκτό και ότι οι προσπάθειες της Ενωσης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της δράσης των διακινητών.

"Η Βρετανία έχει ένα υπερήφανο παρελθόν προσφοράς ασύλου σε όσους το χρειάζονται, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η εφαρμογή ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης είναι η απάντηση. Θα αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή υποχρεωτικών ποσοστώσεων", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε "παρανοϊκή ιδέα" το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ετοιμάζουν μπλόκο ανοιχτά της Λιβύης

Για την ώρα, πάντως, η ΕΕ προσανατολίζεται να επέμβει δυναμικά στην θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, από όπου ξεκινά ένας μεγάλος αριθμός «δουλεμπορικών» με προορισμό κάποια από τις βόρειες ακτές της Μεσογείου.

Οπως εκτιμά ο ΟΗΕ, το πρώτο τετράμηνο φέτος τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης και τουλάχιστον 1.800 πνίγηκαν σε αυτή την προσπάθεια, αριθμός 20πλάσιος σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτρέψει τη χρήση βίας εναντίον των δουλεμπόρων ανοιχτά της Λιβύης, καθώς χωρίς έγκριση η χρήση στρατιωτικής βίας θα ήταν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν ήδη από την ίδια τη Λιβύη, που ζητά να έχει λόγο στην δράση τρίτων στα χωρικά της ύδατα, αλλά και οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, που τονίζουν ότι η χώρα θα μετατραπεί σε παγίδα για χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εκεί, καθ' οδόν προς την Ευρώπη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, χωρίς τη διασφάλιση εναλλακτικών οδών, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό, καθώς η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.
BBC, ΑΜΠΕ/ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news