facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Συμβιβασμός για λύση διαρκείας

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού για λύση «μακράς πνοής» εισέρχεται η κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «κύκλοι» της Ευρώπης διατηρούν «διχαστικά σενάρια στο συρτάρι τους».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων (παρότι υπήρξαν πολλές εξίσου δύσκολες στιγμές μέσα στους τέσσερις μήνες), εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαβουλεύσεων, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κατάσταση/διαχείριση δεν ήταν βιώσιμη.

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πολυσέλιδο κείμενο στους θεσμούς και ότι οι «μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις» συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε να κάνει λόγο για συμβιβασμό, αλλά ανέδειξε και τις προϋποθέσεις: αναδιάρθρωση (απομείωση) του χρέους, χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015-16, επενδυτικό πακέτο (για υποδομές κ.ά.), «όχι» σε νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να επιδιώξει και να επιχειρηματολογήσει χωρίς περιστροφές για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, και όπως εξήγησε αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρά το ασφυκτικό πλαίσιο και την έλλειψη ρευστότητας, η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της καταβάλλοντας τις δόσεις, π.χ. στο ΔΝΤ. Δείχνει ότι αναζητεί μια βιώσιμη συμφωνία για τα επόμενα χρόνια και επικροτεί τα σχέδια για τις «ανατροπές» στον δημόσιο τομέα, ώστε να αποκατασταθούν οι σκουριασμένες δομές, να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστεί ο κάθε πυρήνας διαφθοράς και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του, η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά του «κορμού» των συλλογικών συμβάσεων εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσουν μαζί με άλλες ρυθμίσεις υπέρ της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Να σημειωθεί δε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, παρεμβαίνοντας εν συνεχεία επικρότησε τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εξετάζει η κυβέρνηση και προανήγγειλε κινήσεις υπέρ των επενδύσεων εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

Σχέδιο για ανάπτυξη

Αλλωστε ο πρωθυπουργός δεν «επέστρεψε» τυχαία διά της ομιλίας του στο «πακέτο Γιούνκερ» και στον σχεδιασμό με τους Ευρωπαίους για την «εποχή» μετά την προσδοκώμενη συμφωνία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και κάλεσε όλες τις δυνάμεις «να ενωθούμε υπέρ του εθνικού συμφέροντος» - στο ακροατήριο βρίσκονταν πρώην πρωθυπουργοί, όπως οι κ. Σημίτης, Μητσοτάκης, Πικραμμένος, εκπρόσωποι κομμάτων, του χώρου της οικονομίας κ.ά.

«Δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας, ίσως τακτική κάποιων εταίρων, δεν ξέρω αν είναι υπερήφανοι» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και ότι όταν επιλυθεί το πρόβλημα, τότε θα έρθει «το πραγματικό momentum της ελληνικής Οικονομίας».

Πάντως ο πρωθυπουργός αφού περιέγραψε αναλυτικά το σχέδιο για την ανάπτυξη έσπευσε να υπογραμμίσει με νόημα, μη αποκλείοντας τον κάθε έναν «πρωταγωνιστή» στο σημερινό σκηνικό, ότι «όλοι και όλες θα κριθούμε από το αποτέλεσμα».
Το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επέστρεψε μετά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, βρίσκεται πάντως σε κατάσταση «συναγερμού», ώστε να προλάβει τους χρόνους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και να ανοίξει ασφαλές παράθυρο για μια λύση διαρκείας. Τι σημάνει αυτό: ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πως η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί και να κλείσει και στο τεχνικό και το πολιτικό επίπεδο. Γι' αυτό αφενός αναμένουν την έκβαση των συνομιλιών στο Brussels Group και αφετέρου περιμένουν το «πράσινο φως» από τις συναντήσεις που προσδοκά ότι θα έχει ο πρωθυπουργός στη Ρίγα, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε χθες το «Εθνος» για το δημοσίευμα που αναφερόταν στην επιδίωξη του κ. Τσίπρα να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, ώστε να εξασφαλίσει τη συνεννόηση για τα επόμενα βήματα. Το Μαξίμου δεν αποκλείει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες μπορεί να οδηγήσει αμέσως στη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup για την επικύρωση της συμφωνίας μέχρι τις 25-26 Μαΐου, αν όχι νωρίτερα...

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news