facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Σακελλαρίδης: Προανήγγειλε νέους, αλλά... δίκαιους φόρους

Την επιβολή νέων φόρων επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαριδης, λέγοντας ότι η κυβερνηση δεν πανηγυρίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το θέμα είναι τι στόχευση θα έχουν, δηλαδή να μην βλάπτουν την ανάπτυξη και να ειναι κοινωνικά δίκαιοι. «Δεν θέλουμε περαιτέρω επιβάρυνση των όσων πλήρωσαν το μάρμαρο, όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η συμφωνία καθυστερεί να έρθει, είπε οτι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κλείσει τη συμφωνια και αύριο και χθες, αλλά το θέμα ειναι τι περιεχόμενο θα εχει αυτή. Στόχος ειναι, ειπε, να δοθεί ανάσα στην ελληνικη οικονομία και να σταθούν η χώρα και οι πολίτες στα πόδια τους.

Θελουμε το συντομότερο μια λύση, γνωρίζουμε την κατασταση, μας προβληματίζει, προσθεσε, παραδεχόμενος οτι αυτή την ωρα η κοινωνια πληρώνει απο τις σάρκες της και ετσι φαλκιδευεται η ανάπτυξη και γίνονται πιο δύσκολοι οι στόχοι. 

Ζητησε προς τούτο η συμφωνια να λαμβάνει υπόψη το προβλημα της ρευστοτητας. Μάλιστα, ειχε τονίσει νωρίτερα οτι η κυβερνηση θα νομοθετήσει τα νεα μέτρα.

Παραδέχθηκε, δε, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, λέγοντας ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα της ρευστότητας και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλάκι.

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε οτι η κυβερνηση κανει υποχωρήσεις σε θεματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πώλησης του ΟΛΠ ειπε η συζήτηση για το θεμα αυτο προφανώς και σημαίνει υποχώρηση, αλλα το σημαντικό ειναι να θέσουμε όρους ώστε να μην υπαρχει ξεπούλημα, σόπως γινόταν απο την την προηγούμενη κυβερνηση. Το θεμα θα εξαρτηθεί απο τη συνολική διαπραγμάτευση, ειπε.

Κατα τα άλλα, ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε οτι η συμφωνία που θα έρθει δεν θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το σενάριο ρήξης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί διάγγελμα Τσίπρα, όπως το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «το περιεχόμενο ενός διαγγέλματος όπως αυτό του Παπανδρέου δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από αυτή την κυβέρνηση, η ουσία αυτού του διαγγέλματος δεν θα επαναληφθεί από αυτή την κυβέρνηση».

Όσο για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημειωσε με νοημα οτι η λαϊκή εντολή εχει βάθος τετραετίας και αυτήν την ωρα προέχει να απεγκλωβιστεί η χώρα απο τ δυσκολη κατασταση που αντιμετωπίζει.

Ανοιχτή η μη πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ
Όσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε, όταν μιλάμε για το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές για το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί».

Λύση στη Ρίγα
Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε οτι η ελληνικη κυβερνηση θα ζητήσει να μπει το ελληνικο προβλημα στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα, οπου ο Αλέξης Τσιπρας θα εχει και σχετικές επαφές.

Υποστήριξε, δε, ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής αφού, όπως είπε, «για εμάς η διαπραγμάτευση έχει πολλά επίπεδα και πολιτικά και τεχνικά. Στην ουσία εχθές το βράδυ στο κυβερνητικό συμβούλιο αυτό που επιβεβαιώθηκε η σταθερή θέση της κυβέρνησης να παραμείνει στη λαϊκή εντολή που πήρε στις 25 Ιανουαρίου».

Εμείς κάναμε την προσπάθειά μας, ειπε, καιρος να την κάνουν και οι εταίροι. Δεν απέκλεισε, δε, να ζητηθεί και έκτακτο Eurogroup μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να βρεθει λύση το συντομότερο.

Για τον ΦΠΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τον Γιάνη Βαρουφακη ως προς την επιδίωξη της Αθήνας για τον ΦΠΑ, ώστε να εφαρμοστούν οι οποίες αλλαγές μετα τη θερινή περιοδο. «Αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για το ΦΠΑ θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες» σημειωσε.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές έχουν ρίξει στο τραπέζι πρόταση για μισθούς 700 ευρώ στο Δημόσιο, λέγοντας ότι «η θέση αυτή έχει εκφραστεί πολλές φορές για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης που μπαίνει από την πλευρά των θεσμών» παραπέμποντας σε όσα δήλωσε την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αποδοκιμασία της κυβερνητικής Βαβέλ
Ο κ. Σακελλαρίδης αποδοκίμασε ευθέως την πολυγλωσσία και τις διάφορες αντιφατικές δηλώσεις υπουργών, λέγοντας οτι αυτή η εικόνα δεν βοηθά την κυβερνηση στο δύσκολο έργο της.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news