facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ευρω-πρόστιμα «φωτιά» για την Ελλάδα για τους βοσκότοπους

Αντιμέτωπη με δυο κοινοτικά πρόστιμα, συνολικού ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της διαχείρισης των βοσκότοπων, όπως αποκάλυψε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.

Το πρόστιμο, ύψους 322 εκατομμυρίων ευρώ οριστικοποιήθηκε «πριν από λίγες ημέρες» και αφορά την περίοδο 2009-11, ενώ ο κ. Αποστόλου προειδοποίησε πως επίκειται και νέα ποινή, ανάλογου ύψους, για την περίοδο 2012-2014.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει την ανάκτηση μέρους των προστίμων από τους έλληνες κτηνοτρόφους.

Ο κ. Αποστόλου διαβεβαίωσε πάντως πως με πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το υπουργείο δε θίγεται κανένα από τα προϋπάρχοντα δικαιώματα των κτηνοτρόφων. Επιπλέον, για πρώτη φορά δημιουργείται απόθεμα επιλέξιμων εκτάσεων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται στα χέρια του υπουργικού συμβουλίου και το σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες. Αφού καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο, τότε θα εξεταστούν κι άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μάλιστα ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Παραγωγής και Κτηνιατρικής Μάκης Αλεξανδρόπουλος θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα των δυσλειτουργιών της σημερινής διαχείρισης, ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρχει κτηνοτρόφος στον Έβρο αλλά το βοσκοτόπι του να φαίνεται στην Εύβοια. «Φανταστείτε τι θα γινόταν σε περίπτωση ελέγχου. Γι' αυτό με ξεκάθαρη στρατηγική θέλουμε να πάμε σε μια πραγματική και δυναμική κτηνοτροφία», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα η έκταση των επιλέξιμων εκτάσεων ανέρχεται σε 14,8 εκατ. στρέμματα και στόχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση των οριστικών σχεδίων βόσκησης είναι αυτές να φτάσουν σε βάθος τριετίας τα 30 εκατ. στρέμματα. Άλλωστε εγκρίθηκε ήδη η σύνταξη των πρώτων επτά προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων (η ανάθεση τους θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες) τα οποία θα στηρίξουν τοπικές πρακτικές με την ένταξη για παράδειγμα παραλιμνίων εκτάσεων.

Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα στο τέλος Αυγούστου και αμέσως μετά θα προχωρήσει η ένταξη των επιλέξιμων εκτάσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόθεση του υπουργείου είναι οι εκτάσεις που θα ενταχθούν στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ως επιλέξιμες, να είναι απολύτως τεκμηριωμένες και σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news