facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Σταθάκης: Ζητά νέα χρηματοδότηση για ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ

Μια νέα μορφή δανεισμού για την ολοκλήρωση εντός του έτους σειράς έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ θα αναζητήσει η Κυβέρνηση ώστε να μην καταλάβουν χώρο από το νέο πρόγραμμα. Αυτό ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος επιτέθηκε στην πολιτική λιτότητας της Ευρώπης καλώντας τη να εγκαταλείψει τις τιμωρητικές πολιτικές και να μην ενισχύει μια πολιτική αστάθειας.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ η πολιτική του υπουργείου εστιάζει, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, σε απένταξη των έργων που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2015.
Το δεύτερο βήμα είναι ο προσδιορισμός αυτών των έργων που θα συνεχίσουν την επόμενη περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) και η ομαλή έναρξη των νέων προγραμμάτων μέσα στο 2015. Και τα τρία αυτά στάδια, όπως ανέφερε ο υπουργός, έχουν ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέρος των έργων του 2015 να ολοκληρωθεί με κάποιας μορφής νέο δανεισμό για να μην επιβαρυνθεί το νέο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να βρει χρηματοδότηση για τα συγκεκριμένα έργα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕTΕπ), με τη διοίκηση της οποίας θα έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνάντηση ο κ. Σταθάκης την ερχόμενη Δευτέρα.
Αναφερόμενος στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί από τα μνημόνια ήταν εκτός τόπου και χρόνου τονίζοντας ότι η στρατηγική απέτυχε. Ωστόσο ανέφερε ότι μπορούν να υπάρξουν διάφορα είδη συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αυξάνοντας την αξία.
Επανέλαβε ότι κάποιες ιδιωτικοποιήσεις δεν θα γίνουν -μέρος της ενέργειας, το νερό και κάποιο τμήμα στις μεταφορές- διότι όπως είπε θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των τιμών και σε περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών σε αυτές.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει τις τιμωρητικές πολιτικές και να μην ενισχύει μια πολιτική αστάθειας. Τονίζοντας παράλληλα πως «απέναντι στην οικονομική ύφεση πρέπει να εργαστούμε για μια νέα επενδυτική πρωτοβουλία που θα παράξει οικονομική ανάπτυξη».

Κατά του flat tax η κυβέρνηση 

Κατά του flat tax και υπέρ της προοδευτικής φορολογίας είναι η Κυβέρνηση όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο συνέδριο του Economist.
Ο υπουργός είπε πως η προοδευτική φορολογία ισχύει σε κάθε πολιτισμένο κράτος, ενώ ανέφερε ότι δεν θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση.
Σε ερώτηση για τη ναυπηγική δραστηριότητα είπε "μπορούμε να επηρεάσουμε την τάση φυγής των Ελλήνων εφοπλιστών σε ναυπηγεία της ανατολής".
Σχετικά με τις χρήσεις γης, ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά να σεβαστούμε το αρχαιολογικό κομμάτι. Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την πατρίδα του, τα Χανιά, όπου για να χτίσει το σπίτι του θα πρέπει να περιμένει δύο χρόνια μια και πρέπει να ελεγχθεί το οικόπεδο από την Αρχαιολογία, ενώ στο Τέξας η άδεια εκδίδεται σε μια μέρα. "Εδώ υπάρχουν άλλα δεδομένα. Δεν πρέπει να μην προστατεύσουμε αυτό που έχουμε ή να μην σεβαστούμε τη Natura".

Δένδιας: Τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα λάθη της κυβέρνησης που μετείχε και ένα από αυτά ήταν το φορολογικό σύστημα. Υπογράμμισε ότι ένα flat tax 15% ή 18% θα έφερνε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του τρελού συστήματος που υπάρχει σήμερα, όπως είπε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αντιπολίτευση δεν εύχεται την αποτυχία της κυβέρνησης αλλά όπως είπε "έχουμε χάσει 4 μήνες κι αυτό μας κοστίζει σε διαρροή καταθέσεων και επιβάλλεται η ελληνική οικονομία να μπορέσει να έχει αξιόπιστους υποδοχείς των ξένων επενδύσεων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι υπερχρεωμένη".
Ο κ. Δένδιας συνέχισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ρύθμιση για τις οφειλές στο δημόσιο, στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και στις βιώσιμες επιχειρήσεις και μάλιστα να γίνουν γενναίες περικοπές για να έρθουν να σταθούν στη χώρα οι ξένες επενδύσεις.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο είπε: "Υπάρχει η εντύπωση στον πολίτη ότι η αιτία όλων των προβλημάτων είναι κάτι αόριστο που λέγεται μνημόνιο αλλά ακόμη κι αν μας χαρίσουν το σύνολο του ελληνικού δανείου δεν θα λυνόντουσαν τα προβλήματά μας αν δεν προχωρήσουμε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους".
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news