facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αρχισαν... τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ετοιμοπόλεμα, προτάσσουν ως έσχατο υπερόπλο την κάλπη και καλούν τη μεν... κυβέρνησή τους να απορρίψει μία «μη έντιμη» συμφωνία, τον δε λαό να κινητοποιηθεί εναντίον των δανειστών.
Αυτό το κλίμα έβγαλε η χθεσινοβραδινή, πεντάωρη, κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με στελέχη όπως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να καλούν την κυβέρνηση «να μην εμφανιστεί αναξιόπιστη στον λαό».
Η χθεσινή εξέλιξη δείχνει το μέγεθος του κάβου που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά όταν μία «οριακά ανεκτή συμφωνία» φτάσει στη Βουλή για έγκριση.
Κι αυτό διότι ακόμη κι αν υπερψηφιστεί από βουλευτές της αντιπολίτευσης, θα τεθεί θέμα «δεδηλωμένης» στην περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των 162 βουλευτών μετρήσει πάνω από 11 απώλειες. Τη σχετική προειδοποίηση-απειλή άλλωστε έχει ήδη κάνει η Ν.Δ.

Δραγασάκης: Επιδιώκουμε συμφωνία μέχρι τις 21 Μαΐου

Τα μέλη των δύο οργάνων ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν έμεινε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης (σ.σ. είχε ενημερώσει νωρίτερα ότι είχε ανειλημμένη υποχρέωση). Παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος επίσης αναχώρησε πολύ πριν από τις 11 μ.μ. που ολοκληρώθηκε η διαδικασία.
Ο κ. Δραγασάκης φέρεται να ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είναι τίποτα δεδομένο» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία «με πολιτική λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής» της 21ης Μαΐου, με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές.
Εάν αυτό συμβεί, τότε η συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και αμέσως μετά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Μη γίνουμε αναξιόπιστοι»

Τα μέλη των δύο οργάνων έθεσαν θέμα αποσπασματικής ενημέρωσης για τις διαβουλεύσεις και τις συγκλίσεις καθώς η διαπραγμάτευση κινείται σε πολλά επίπεδα.
Αυτό που κυριάρχησε ήταν η ανησυχία (ή θυμός, από ορισμένους) για την εικόνα που δίνουν τα δημοσιεύματα και τα σενάρια, ότι δηλαδή η κυβέρνηση απομακρύνεται πολύ από τις προγραμματικές της δεσμεύσεις – και ο ΣΥΡΙΖΑ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Ακούστηκαν κριτικές φωνές, δε, «για τους εσφαλμένους χειρισμούς της κυβέρνησης» αρχής γενομένης από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Στελέχη από... διαφορετικές τάσεις επιμένουν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου δεν κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία (όπως ήθελαν κάποιες διαρροές), αλλά ζήτησε «να μη γίνουμε αναξιόπιστοι».
Ολοι, πάντως, μίλησαν για την ανάγκη συμφωνίας που θα έχει υποχωρήσεις, αλλά συμβατές με τον πυρήνα των προγραμματικών δεσμεύσεων, και η οποία «δεν θα έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά».

Στη «λαϊκή ετυμηγορία» εάν...

Στην αντίθετη περίπτωση, εμφάνισαν ως αναγκαία κατάληξη τη «λαϊκή ετυμηγορία», χωρίς, πάντως να ξεκαθαρίζουν (τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση) εάν εννοούν δημοψήφισμα ή εκλογές. (σ.σ. τα στελέχη της, υπό τον Π. Λαφαζάνη, Αριστερής Πλατφόρμας, προκρίνουν εκλογές). Διαφορετικά, είπαν, «τα νέα βάρη και οι στρατηγικές υποχωρήσεις θα σπείρουν την ηττοπάθεια στον λαό ο οποίος θα τσουβαλιάσει την Αριστερά στις λοιπές δυνάμεις».

Λαπαβίτσας και «πολεμική» ανακοίνωση

Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά την πρωτοβουλία του βουλευτή Κώστα Λαπαβίτσα να αποδεχθεί, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα μνημόνια, την πρόταση της αντιπολίτευσης να επεκταθεί η διερεύνηση και στις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης (ο κ. Λαπαβίτσας είναι υπέρμαχος της ρήξης και της εξόδου από το ευρώ).
Στο τέλος της συνεδρίασης η Πολιτική Γραμματεία εξέδωσε μία άκρως σκληρή και μαχητική ανακοίνωση.
Χωρίς καμία αναφορά (θετική ή επικριτική) στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς της, καλεί τον λαό να κινητοποιηθεί εναντίον των δανειστών.
Ζητά μάλιστα από «τα στελέχη, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές του κόμματος» να αναλάβουν πρωτοβουλίες «σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς» ενημέρωσης του λαού για το τι πρέπει να γίνει.
Κάλεσμα που μυρίζει (και) εκλογική ετοιμότητα...

«Θα νικήσουμε»

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας έχει ως εξής:
"Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές -τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας.
Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.
Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.
Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για τη νίκη της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.
Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στη μάχη.
Θα νικήσουμε".
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news