facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΕΕ προς Ελλάδα: Πάρτε την πολιτική απόφαση για μέτρα και μεταρρυθμίσεις

«Εσείς θα πάρετε την πολιτική απόφαση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με τα σωστά μέτρα, ώστε να πληρωθεί η τελευταία δόση και να βγει η Ελλάδα από τη δεινή θέση που έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες».

Αυτό ήταν το μήνυμα των εταίρων της χώρας στο ευρώ και του ΔΝΤ προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που πλέον έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τα υλικά και τις συνθήκες που της δίνονται ή να αφήσει την χώρα να περάσει στην σκοτεινή πλευρά της χρεοκοπίας.

Οι εταίροι έχουν τρομερά προβλήματα να ξοδέψουν για την Ελλάδα, αν η Ελλάδα δεν δείξει ότι κάνει αυτό που πρέπει και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει με συνέπειες χειρότερες για την ίδια παρά για τους εταίρους της. Ο Γουόρεν Μπάφετ βλέπει το ευρώ να ισχυροποιείται με μια ελληνική έξοδο και το ίδιο πιστεύουν όσοι βάζουν στην εξίσωση την εξάλειψη του λεγόμενου adverse selection και του moral hazard.

Το τι περιέχει η 5η αξιολόγηση είναι δημόσια γνωστό και το ότι η 5η αξιολόγηση ήταν η προϋπόθεση για την εκταμίευση περιέχεται στους όρους της 20ής Φεβρουαρίου. Κοινοτικές πηγές που ασχολούνται με την ελληνική υπόθεση λένε για αυτούς που δεν το παραδέχονταν ως σήμερα «κρίμα, δεν ήταν κρυφό».

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες και οι εταίροι έχουν μεταφέρει στον πρωθυπουργό ότι δεν υφίσταται διαφωνία με το ΔΝΤ και πως η δόση του ΔΝΤ, όπως είναι γνωστό και συμβαίνει από το 2010, θα εκταμιευθεί όταν όλα τα προαπαιτούμενα νομοθετηθούν (και όχι τμηματικά).

Ο φίλος της Ελλάδας Ζ. Κ.Γιούνκερ διαβεβαιώνει πως ασχολείται πολιτικά με την ελληνική υπόθεση. Σε αντίθεση όμως με το άσπρο άλογο και τον Αγ. Γεώργιο που κατεβαίνει στην Ελλάδα να τη σώσει από τη τρόικα, οι αναγνώστες πρέπει να σκεφτούν την αιγίδα, την ασπίδα του Δία, που μέχρι στιγμής έχει φανεί χρήσιμη.

Ο Γιούνκερ μεταφέρει τη διαβεβαίωση των εταίρων ότι θα κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ ακόμα και αν μεσολαβήσουν «δύσκολες ώρες» ή πολιτικές εξελίξεις. Ακόμα και αν μεσολαβήσει μια καθυστέρηση προς το ΔΝΤ, capital controls και καμία καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το περιβάλλον Γιούνκερ, φέρεται να έχει εκφράσει φόβους για την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας και την τύχη των νομοθετημάτων. Ο Γιούνκερ έχει επιλέξει την πολιτική «χτυπήστε εμάς, όχι την κυβέρνηση για τα μέτρα, αρκεί να κάνετε αυτό που πρέπει».

Ως εκ τούτου έχει επιβάλει στην Κομισιόν και τη δική του διαπραγματευτική ομάδα σιγή ασυρμάτου αφενός, αφετέρου απαγόρευση υποβολής προτάσεων προς την ελληνική ομάδα. «Δεν πρέπει να προτείνετε ποτέ και τίποτα, πρέπει όλα τα μέτρα να είναι ελληνικής εμπνεύσεως, το πρόγραμμα θα έχει την πλήρη ελληνική ιδιοκτησία (ownership) αν θέλουμε να δουλέψει». Έτσι συνοψίζεται η εντολή.

Έτσι, οι διάφορες διαρροές για το τι ζητά και τι όχι η τρόικα, σε σχέση με συντελεστές ΦΠΑ ή άλλα μέτρα δεν προέρχονται από την τρόικα. «Η τρόικα αξιολογεί αυτά που φέρνει η ελληνική ομάδα, αν τα νούμερα δεν βγαίνουν περιμένει τις βελτιώσεις, δεν επιλέγει συντελεστές και μέτρα», εξηγεί πηγή του περιβάλλοντος Γιούνκερ.

«Ο Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας και θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση να πουλήσει το πρόγραμμα στο εσωτερικό», είπε η ίδια πηγή. Το πρόβλημα βεβαίως είναι πως «μπορεί να πουλά σήμερα πρόγραμμα», αύριο όμως δεν θα μπορεί «να πουλά Ευρώπη».

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news