facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σφοδρή κριτική ΔΝΤ στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Έντονη κριτική στο σύστημα δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί με νέα έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν γίνει πλέον υπερβολικά πολύπλοκοι και δύσχρηστοι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι παρά τις κοινοτικές συμφωνίες υπάρχει χρόνιο πρόβλημα καταπάτησης των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το Σύμφωνο.

Το Ταμείο αναφέρει χαρακτηριστικά πως «περίπου οι μισές» χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν χάσει το στόχο για το δημόσιο χρέος (έως 60% του ΑΕΠ) «πάνω από τις μισές» χρονιές από το 1999, ενώ στο σύνολό της η ευρωζώνη έχει χάσει το στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας 16ετίας.

Ανεφάρμοστος, αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχει υπάρξει και ο στόχος για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα κατ’ επανάληψη παραβατών την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως οι υφιστάμενοι δημοσιονομικοί στόχοι που ορίζει το Σύμφωνο δεν βγάζουν οικονομικό νόημα, εξηγώντας χαρακτηριστικά πως έλλειμμα 3% και χρέος 60% του ΑΕΠ προϋποθέτουν ανάπτυξη περίπου 5%.

Το Ταμείο συστήνει μια πιο απλή προσέγγιση στο ζήτημα και προτείνει την υιοθέτηση της αναλογίας χρέος προς ΑΕΠ ως τη μοναδική «δημοσιονομική άγκυρα» γύρω από την οποία θα περιστρέφονται οι υπόλοιπες αποφάσεις για τις δαπάνες και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η μετάβαση σε ένα απλούστερο μοντέλο θα χρειαστεί χρόνο και ίσως απαιτήσει ακόμα και αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, όμως αυτό ίσως αποτελεί «την καλύτερη απάντηση στον αυξανόμενο σκεπτικισμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news