facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τόμσεν: Η Αθήνα δεν μας δίνει στοιχεία - Να δώσουν οι Ευρωπαίοι χρήματα

Για πρόοδο μόνο στα διαδικαστικά και όχι στα σημαντικά από την επίλυση των οποίων εξαρτάται το θέμα της ρευστότητας μίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πόλ Τόμσεν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξέλιξη της πορείας των διαπραγμάτεύσεων για την Ελλάδα, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ο κ. Τόμσεν ενημέρωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μέτρα και ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να το πράξει, να δώσει δηλαδή δανεικά στην Ελλάδα, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς την ύπαρξη συνολικού πακέτου. Επίσης είπε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ότι δεν μπορεί να φέρει ενώπιον τους πρόγραμμα, αν αυτό δεν συζητηθεί πρώτα με τους έλληνες υπουργούς. Οπως αναφέρει το mignatiou.com, φέρεται να είπε ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τόμσεν φέρεται να χαρακτήρισε την κατάσταση «μακριά από το να είναι ιδεώδης» αλλά χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη ότι τη διαπραγμάτευση πλέον έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ο κ. Τόμσεν, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, διατύπωσε παράπονα ότι δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία από τα υπουργεία λέγοντας ότι χωρίς να μιλήσουμε με τους υπουργούς δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αξιολόγηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το στέλεχος του ταμείου ανέφερε την άποψη ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν μπορούν να ξέρουν αν όσα τους λένε οι τεχνοκράτες αντικατοπτρίζουν αυτά που λένε οι υπουργοί στην Αθήνα.

Οσον αφορά τα σημεία συμφωνία αυτά είναι: η αναθεώρηση του ΦΠΑ, η φορολογική διοίκηση και τα κόκκινα δάνεια, ενώ δεν έχυον συμφωνήσει σε εργατικά και συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τόμσεν είπε πως το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας για πολλοστή φορά ότι η Αθήνα δεν δίνει στοιχεία. Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τριτη, και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο (υπενθύμισε ότι η Αθήνα χρωστά για τον Ιούνιο 1,23 δισ. εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει).

Τέλος διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα χρέους από τους Ευρωπαίους. Δεν τους πίεσα, είπε, για αναδιάρθρωση του χρέους και τόνισε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για για την βιωσιμότητα του χρέους. Δεν έχουμε, τόνισε, ολοκληρωμένη εικόνα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news