facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Διπλό μήνυμα-παρέμβαση Λιού προς Ελλάδα και δανειστές – νέα συνομιλία με Τσίπρα

Νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Λιού φέρεται να προειδοποίησε εκ νέου στον πρωθυπουργό πως τυχόν αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές θα προκαλούσε άμεσα κακουχίες στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο LSE του Λονδίνου, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ έστειλε διπλό μήνυμα, τόσο προς τους δανειστές όσο και προς την Ελλάδα, εν μέσω πληροφοριών πως η Ουάσιγκτον επιχειρεί να παρέμβει ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Λιού τόνισε πως παρά την βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας συγκριτικά με το 2012, ουδείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας βαθιάς ελληνικής κρίσης.

Προειδοποίησε δε πως μόνο ένας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος και κάλεσε και τις δυο πλευρές να βρουν άμεσα λύση. «Η [διαπραγμάτευση] στα άκρα είναι κάτι επικίνδυνο, όταν χρειάζεται μόνο ένα ατύχημα [...] Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν πολύ και να αντιμετωπίσουν την επόμενη προθεσμία ως την τελευταία προθεσμία», είπε.

Παράλληλα, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς το ΔΝΤ, σημείωσε πως θεσμοί όπως το Ταμείο πρέπει να επιδεικνύουν επαρκή ευελιξία ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις, εφόσον η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, στρέφοντας το βλέμμα του προς την Αθήνα, ο κ. Λιού υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται για να υπάρξει συμφωνία.

Συμπλήρωσε πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές που θα ήταν δύσκολες για κάθε κυβέρνηση.

Ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως είναι στο συμφέρον όλων να βρεθεί μια λύση στην ελληνική κρίση.

Οι δηλώσεις του κ. Λιού έγιναν δυο ημέρες πριν την σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G7, στη Δρέσδη την Παρασκευή.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news