facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

«Ναι» στο γάμο ομοφυλοφίλων ψήφισαν οι Ιρλανδοί

Μαζικά υπέρ του γάμου μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου ψήφισαν οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή στη χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE και αφορούν την πλειονότητα των περιφερειών.

Το «ναι» κέρδισε με 62,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία αφορούν 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του «όχι».

Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η 19η χώρα, η 14η στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Είναι αντίθετα η μοναδική χώρα που το έκανε έπειτα από δημοψήφισμα, καθώς οι άλλες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό.

«Είναι ιστορική ημέρα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Λίο Βάραντκαρ. Το δημοψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί «μια πολιτιστική επανάσταση σε μια χώρα που ήταν για καιρό συντηρητική και στην οποία η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1993».

«Είμαι τόσο υπερήφανος σήμερα που είμαι Ιρλανδός», έγραψε στο Twitter ο Άονταν Ο Ριόρνταν, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ισότητας, ενώ στους δρόμους του Δουβλίνου Ιρλανδοί, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, γιόρταζαν και αγκαλιάζονταν.

Πριν καν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ένας από τους κύριους υπεύθυνους της εκστρατείας του «όχι», ο Ντέιβιντ Κουίν, είχε παραδεχθεί την ήττα του στρατοπέδου του. «Είναι μια σαφής νίκη για το στρατόπεδο του ναι», είχε δηλώσει, δίνοντας συγχαρητήρια στους υποστηρικτές του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από τους Ιρλανδούς επιτρέπει «το γάμο μεταξύ δύο προσώπων χωρίς διάκριση φύλου». Πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι και οι πρώτοι γάμοι θα τελεσθούν πριν από το τέλος της χρονιάς.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news