facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Συνεχίζεται ο «ανταρτοπόλεμος» κατά Στουρνάρα

Ανοικτό κρατά το Μέγαρο Μαξίμου το μέτωπο με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα με επιθέσεις τόσο από την “Αυγή” όσο και κυβερνητικών στελεχών. 

Για το θέμα ρωτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδηςλέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και επιδιώκει τη συνεργασία σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της οικονομίας σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει ότι «και η Τράπεζα της Ελλάδας πρέπει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της». Κληθείς να τοποθετηθεί, δε, για την επίθεση Λαφαζάνη στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα από το βήμα της Βουλής δεν την αποδοκίμασε αλλά σχολίασε ότι «η κριτική Λαφαζάνη αφορούσε την περίοδο που ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών. Πολιτική κριτική για τα πεπραγμένα κάποιου που ήταν υπουργός Οικονομικών οφείλει και πρέπει να γίνεται».

Αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα εξέφρασε στη Βουλή την Πέμπτη και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενισχύοντας το κυβερνητικό μέτωπο κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος «πρέπει να λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις». 

«Δεν θα παραβιάσω την ανεξαρτησία της ΤτΕ και δεν πρόκειται να σχολιάσω τον τρόπο που κάνει το έργο της», είπε και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε όμως και η ΤτΕ να σεβαστεί την ανεξαρτησίας της και να μην κάνει σχόλια για το έργο της κυβέρνησης».

Ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως με δήλωσή του στα «Νέα» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί. 

Ο διάλογος που ακολουθεί δείχνει με σαφήνεια την πρόθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του.

Στουρνάρας:
 Δεν παραιτούμαι, γιατί δεν βλέπω τον λόγο ότι πρέπει να το κάνω.
Παπαχρήστος: Μας αφού σας θεωρούν αντίπαλο. Το είπε και ο Λαφαζάνης.
Στουρνάρας: Το είπε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο λέει, αλλά εγώ συνεργάζομαι αρμονικά με την κυβέρνηση για να βρεθούν λύσεις. 
Παπαχρήστος: Με τον Τσίπρα μιλάτε;
Στουρνάρας: Οχι, με τον πρωθυπουργό έχω καιρό να μιλήσω, αλλά συνεργάζομαι σε καθημερινή βάση με τον Δραγασάκη και τον Τσακαλώτο. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ότι εγώ τους βρήκα λύση για να πληρωθεί προχθές η δόση των 750 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ.
Παπαχρήστος: Αν βρέθηκαν με τόση ευκολία τα 750 εκατ. που δόθηκαν, φαντάζομαι ότι θα βρείτε και τα υπόλοιπα 500 που απαιτούνται για τη δόση στο τέλος Μαΐου.
Στουρνάρας: Οχι, δεν υπάρχει άλλος λογαριασμός αυτού του είδους. Υποθέτω όμως ότι θα βρεθούν από τα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Στήριξη στον κ. Στουρνάρα προσφέρει η αντιπολίτευση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ενώ το θέμα απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ με τον Bloomberg να μεταφέρει πληροφορίες ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα «εκφράζει ανησυχία και στηρίζει τον κεντρικό τραπεζίτη». 

«Πολιορκητικός κριός» κατά της ΕΚΤ η επίθεση στον Στουρνάρα

Να ανακατέψει την τράπουλα για να κερδίσει χρόνο, παρά για να κλείσει το ταχύτερο συμφωνία με τους δανειστές, φαίνεται πως «καίγεται» η κυβέρνηση. Παρότι θέλει να «υπνωτίζει» τόσο την κοινή γνώμη στο εσωτερικό, όσο και τους θεσμούς, δείχνοντας πως προσπαθεί να πετύχει συμφωνία σε 10-15 μέρες από σήμερα, στην πραγματικότητα κάνει σχέδια και για διαπραγματεύσεις μέχρι τέλη Ιουνίου.
 
Μετά το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να στοχοποιεί σαν «εχθρό» και να πιέζει πλέον διαρκώς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας την σαν τον πιο «αδύναμο κρίκο» στην συνολική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, πλαγιοκοπώντας παράλληλα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά ρίχνοντας διαρκώς και γέφυρες καλής θέλησης προς το ΔΝΤ για να το βάζει διαρκώς σαν «σφήνα» ανάμεσα στους άλλους δύο θεσμούς.
 
Με κινήσεις τακτικής, η Αθήνα επιχειρεί από τη μια θέλει να αναγκάσει την ΕΚΤ να συντηρεί μέσω δανεισμού «με τα σωληνάκια» της χρηματοδότησης την χώρα έως και τον Ιούνιο και, αφού συνεχίσει ως τότε να εκπληρώνει «με νύχια και με δόντια» τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, στη συνέχεια θέλει να σταθεί  αντιμέτωπη με την ΕΚΤ διεκδικώντας «κούρεμα» και απειλώντας να μην πληρώσει τα 3,5 δισ. των δόσεων του Ιουλίου προς αυτήν.  
 
Πώς γίνεται όμως η ΕΚΤ να συνεχίσει να της κάνει «πλάτες», ώστε η Αθήνα να φτάσει να βρεθεί αντιμέτωπη μαζί της τον Ιούλιο, χωρίς να της διακόψει πρώτα εκείνη την παροχή ρευστότητας (μέσω «κουρέματος» εγγυήσεων κλπ); 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν οικονομικοί και πολιτικοί παρατηρητές, την ξαφνική όξυνση και την προσωπική επίθεση στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μελών της κυβέρνησης, που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα. Την ώρα ακριβώς δηλαδή που η Αθήνα έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα από την ΕΚΤ, η κυβέρνηση φαίνεται πως στοχοποιεί σκοπίμως την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε:
 
-          να αποτρέψει την ΕΚΤ να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης στο ελληνικό δημόσιο, για να μη θεωρηθεί πως το κάνει για λόγους «αντεκδίκησης» προς την κυβέρνηση.
 
-          να απειλήσει εμμέσως την ΕΚΤ πως μπορεί να αντικαταστήσει τον κύριο Στουρνάρα και να στείλει στο «ιερατείο» των τραπεζιτών άλλον εκπρόσωπο «ριζοσπαστικών απόψεων», που θα προκαλούσε προβλήματα και εμπλοκές στην δομή και λειτουργία του θεσμού. 

-          να επιρρίψει στην ΕΚΤ την ευθύνη, αν δεν αποτρέψει τελικά την οικονομική ασφυξία στην χώρα. Ο ίδιος ο κύριος Ντράγκι  έχει ενημερώσει τον Γιάννης Δραγασάκη και αυτός τον πρωθυπουργό, ότι πολλοί ξένοι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν να κόψει την χρηματοδότηση στη χώρα μας και να μη δέχεται πλέον «ομόλογα-σκουπίδια» για ενέχυρο, καθώς η τρίμηνη παράταση που της είχε δοθεί έχει προ πολλού παρέλθει και επί 100 και πλέον μέρες δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

 
Βήμα σημειωτόν
 
Και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης στο κυβερνητικό συμβούλιο χθες, φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, αφού:
 
-          ούτε αυτήν την φορά κατέληξε στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στους θεσμούς. Υποτίθεται διαρκώς, από τις 27 Απριλίου και μέχρι σήμερα, ότι το νομοσχέδιο θα είχε παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στο υπουργικό συμβούλιο και στους θεσμούς, αλλά αυτό ποτέ δεν γίνεται. 

-          από τη μια η κυβέρνηση διαπιστώνει πως «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» αλλά από την άλλη δίνει εντολή στον Γιώργο Χουλιαράκη να διαπραγματευτεί στο Brussels group για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Στην πραγματικότητα, η καθυστέρηση και η συνακόλουθη επιδείνωση στη Οικονομία, δημιουργούν και νέα εμπόδια για συμφωνία. 

-          ακόμη και υπάρξει κάποια στιγμή τελική συμφωνία με τους δανειστές σε κατάλογο μέτρων, με συγκεκριμένη στόχευση και μετρήσιμη απόδοση, εκφράζονται αμφιβολίες αν θα περνούσε όχι μόνον από την κοινοβουλευτική ομάδα ή και την ίδια την κυβέρνηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέα παράταση των διεργασιών και αποφυγή ολοκλήρωσης και εφαρμογής τους.

Δημοσίευμα Αυγής

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι για τρίτη ημέρα σήμερα η «Αυγή» διατηρεί το θέμα στην πρώτη σελίδα πηχιαίο τίτλο όπου δίνει το στίγμα της πολεμικής: «Με σημαιοφόρο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Toν Στουρνάρα κάνει σημαία το μέτωπο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι. Βαρύ κλίμα στο Μαξίμου για τον κεντρικό τραπεζίτη”. Η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει καταλήξει στα συμπεράσματά της για τον κ. Στουρνάρα. Θεωρεί ότι όχι μόνο δεν βοηθά την διαπραγμάτευση αλλά την υπονομεύει, με την στάση του στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, ενώ λένε άνθρωποι του Μαξίμου “οι συνεργάτες του πολλές φορές δίνουν πληροφορίες και στοιχεία στους ανθρώπους των Θεσμών που δυσχεραίνουν τους υπουργούς». 

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί έναν πιο φιλικό κεντρικό τραπεζίτη που να στηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης και να βοηθά στην διαχείριση της εσωτερικής κατάστασης με τα προβλήματα ρευστότητας και το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα θεωρούν ότι είναι υπαρκτό το σενάριο σύμφωνα με το οποίο πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι βλέπουν τον κ. Στουρνάρα ως πιθανό επικεφαλής μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Στο ίδιο πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει την παραίτηση του κ. Στουρνάρα καθώς όπως λένε συνεργάτες του από την εξεταστική για τα μνημόνια θα αναδειχθούν ευθύνες του σε διάφορες υποθέσεις όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. 

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε χθες ο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος πήρε την σκυτάλη των επιθέσεων. Από το Βήμα της Βουλής κατήγγειλε τον κ. Στουρνάρα για “σκάνδαλα” την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, στην διαχείριση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας  και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πρόσθεσε ότι «όλα τα εγκλήματα που έγιναν θα εξιχνιαστούν και θα αποδοθούν ευθύνες». Ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης: «Ο μέγας, ο ανεξάρτητος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο σκάνδαλο. Έκρινε σε μια νύχτα μη βιώσιμη την ΑΤΕ. Τον είχαμε ρωτήσει τότε με ποια στοιχεία έβγαλε το πόρισμα, αλλά δεν το έφερε ποτέ στην Βουλή. Αναφέρθηκε και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατηγορώντας τον κ. Στουρνάρα ότι σε μια νύχτα το κατέστησε μη βιώσιμο, και ότι “σε ένα βράδυ το Δημόσιο έχασε 13 δισ. ευρώ. Δεν θα μείνει τίποτα ατιμώρητο. Όλα θα εξιχνιαστούν εις βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές”. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης καλώντας τον κ. Στουρνάρα «να αρθεί στο ύψος της αποστολής του στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα».  Είπε ότι ο κ . “Στουρνάρας  είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει τι πρέπει να κάνει, ώστε να μην περνά "ξώφαλτσα", ούτε σε "δεύτερη μοίρα" η παρουσία του στην ΕΚΤ”. Πρόσθεσε ότι δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, ενώ στο ερώτημα εάν πρέπει να παραιτηθεί είπε ότι αυτο «αποτελεί ζήτημα του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού συμβουλίου».

Αρκετοί είναι οι βουλευτές στο εσωτερικό του κόμματος που συμφωνούν με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Θανάση Πετράκο ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του κ. Στουρνάρα. 

Την υπεράσπιση του κ. Στουρνάρα ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάτι που τονίζει και η «Αυγή» με τίτλο «Τον Στουρνάρα κάνει σημαία το μέτωπο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι - Σημαιοφόρος ο Κων. Μητσοτάκης».

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη, τα οποία σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση». Παράλληλα μετά τη ΝΔ που μίλησε για “κυνήγι φαντασμάτων” και το Ποτάμι που καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιρρίπτει ευθύνες σε όλους του άλλους για την δική της αποτυχία τον κ. Στουρνάρα στήριξε και το ΠΑΣΟΚ χθες με ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση “για κυνήγι μαγισσών” και υποστηρίζει ότι η αντιπαράθεση με τον κεντρικό τραπεζίτη βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας. 

Επιπλέον σύμφωνα με το Bloomberg μήνυμα στήριξης του κ. Στουρνάρα έστειλε η ΕΚΤ. Το δίκτυο μεταφέρει πληροφορίες από αξιωματούχους της Ευρωπαικής Τράπεζας που φέρονται να ανησυχούν για τις πιέσεις που ασκούνται στον κ. Στουρνάρα και εκτιμούν ότι δημιουργείται πρόβλημα με το όλο ζήτημα καθώς πέραν όλων των άλλων τίθεται υπό αμφισβήτηση και η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.

Φίλης: Ο Στουρνάρας θέλει έναν ρόλο που τον υπερβαίνει θεσμικά

Πάντως, επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας πως ο διοικητής της ΤτΕ «είναι πολιτικό πρόσωπο που θέλει να παρέμβει μέσα στην κρίση του παλαιοκομματισμού».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ο κ. Φίλης ανέφερε πως δεν ήταν η κυβέρνηση που επέλεξε να έχει τον Γιάννη Στουρνάρα ως αντίπαλο, τονίζοντας ότι ο διοικητής της ΤτΕ «διεκδικεί για τον εαυτό του, έστω παρασκηνιακά, ένα ρόλο που τον υπερβαίνει θεσμικά».

Αν και όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει δημόσια αντιπαράθεση με τον κ. Στουρνάρα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο διοικητής της ΤτΕ δεν πρέπει να έχει σύστημα αναφοράς το μνημόνιο και τρόικα αλλά να θεωρεί ότι είναι μέλος της προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news