facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ξύπνησαν μνήμες στο Νεπάλ - Ισχυρός σεισμός 7,3R - ΒΙΝΤΕΟ

Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στο Νεπάλ, με τη γη στην πολύπαθη ασιατική χώρα να μη σταματάει να τρέμει, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 25 Απριλίου που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 8.000 ανθρώπων και τεράστιες ζημιές σε κτήρια και υποδομές.

Στις 10.05 το πρωί (ώρα Ελλάδας) 7,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών του Νεπάλ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται ανατολικά της Κατμαντού σε αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα και προκάλεσε πανικό σε χιλιάδες αστέγους που παραμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς στο ύπαιθρο. Ορισμένα κτήρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από την προηγούμενη σεισμική δόνηση των 7,9R, κατέρρευσαν. Εικόνες από ερασιτεχνικό video δείχνουν ανθρώπους να απομακρύνονται από τους χώρους του αεροδρομίου της πόλης, το οποίο χρησιμοποιείται ως προσωρινός χώρος παραμονής των πληγέντων.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player Ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε πως είδε κόσμο να τρέχει τρομοκρατημένος στους δρόμους της πρωτεύουσας, επισημαίνοντας παράλληλα πως η σεισμική δόνηση είχε διάρκεια περίπου 30 δευτερόλεπτα. video platformvideo managementvideo solutionsvideo player Την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο. Βουλευτές κατευθύνθηκαν προς τις εξόδους του κτηρίου. video platformvideo managementvideo solutionsvideo player



Ανάστατος ο κόσμος στο Νεπάλ
Ανάστατος ο κόσμος στο Νεπάλ




Το επίκεντρο - Αισθητός και στην Ινδία

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS), το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 83 χλμ. ανατολικά της Κατμαντού και 68 χλμ. δυτικά της πόλης Νάμσε Μπαζάρ, κοντά στο Έβερεστ. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 19 χλμ.

Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 7,1R και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε 7,4R για να βγει τελικά ανακοίνωση που κάνει λόγο για 7,3R. Ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, εκ των οποίων ο ένας σημειώθηκε στις 10.36 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και είχε μέγεθος 6,3R.

Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης
Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης




Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στο Νέο Δελχί (Ινδία) όσο και στην Ντάκα (Μπαγκλαντές), ενώ υπάρχουν αναφορές και από περιοχές του Θιβέτ. Σε πόλεις της Ινδίας, κοντά στα σύνορα με το Νεπάλ, εργαζόμενοι βγήκαν έντρομοι από τα γραφεία τους και παρέμειναν για ώρα στο ύπαιθρο. Το ίδιο συνέβη και με κατοίκους που συγκεντρώθηκαν σε πλατείες.

Εικόνα από πόλη της Ινδίας
Εικόνα από πόλη της Ινδίας


Περίπου 8 εκατ. άνθρωποι (σε σύνολο 28 εκατ.) επηρεάστηκαν από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στις 25 Απριλίου, σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε. Σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από σκηνές, νερό, τρόφιμα και φάρμακα.


zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news