facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ο Καμμένος σύρθηκε στη Βουλή για τα αεροσκάφη των 500 εκατ.$ αλλά δεν έδωσε απαντήσεις

Επί ένα μήνα απέφευγε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος την Βουλή και τις επίμονες επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών όλων σχεδόν των κομμάτων για την αποκάλυψη από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ότι η χώρα βρίσκεται στ χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει το ιλιγγιώδες ποσό των 500.000.000 δολαρίων για να ανακατασκευάσει αεροσκάφη-σαπάκια ηλικίας 50 ετών!

Σήμερα ο κ. Καμμένος σύρθηκε στη Βουλή για να τοποθετηθεί σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, όμως για ακόμη μια φορά δεν απάντησε στα ερωτήματα που έχουν θέσει δεκάδες βουλευτές και το σύνολο της κοινής γνώμης για την ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν εξήγησε γιατί αποσιώπησε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 15ης Μαρτίου που ενέκρινε το πρόγραμμα των 500 εκατ.δολαρίων ούτε και θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί έσπευσε να εκταμιεύσει την προκαταβολή των 45 εκατ.δολαρίων για την ενεργοποίηση του προγράμματος που ανέλαβε η αμερικανική Lockheed Martin.

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για δήθεν πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, για συμφέροντα και εσωκομματικές έριδες στην ΝΔ αλλά απέφυγε να δώσει την παραμικρή εξήγηση για τον λόγο που η κυβέρνηση επέλεξε να υλοποιήσει μυστικά και με εξπρές διαδικασίες ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα κοστίσει στον έλληνα φορολογούμενο 500 εκατ. δολάρια την ώρα που η χώρα απειλείται με ασύντακτη χρεοκοπία.

Ο υπουργός Άμυνας προσπάθησε να αντιπαρέλθει την κριτική που ασκείται ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι επισημαίνουν ότι την στιγμή που δίνονται μόλις 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας δεν δικαιολογείται έγκριση εξοπλιστικού προγράμματος με διπλάσια χρήματα και προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του περίπου σαν... διωκόμενο.

Ο κ. Καμμένος επέμεινε να κατηγορεί τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη υποστηρίζοντας ότι το 2009 με απόφαση του πρώην προέδρου της Βουλής καθηλώθηκαν τα 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B αμφισβητώντας το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού το οποίο σε έγγραφό του – το οποίο μάλιστα μοίρασε ο ίδιος ο κ. Καμμένος σε βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών – αναφέρει ότι τα αεροσκάφη παροπλιστήκαν τον Δεκέμβριο του 2009 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Καμμένος άφησε μάλιστα ένα βαρύτατο υπαινιγμό για τους προκατόχους του στο υπουργείο Αμυνας υποστηρίζοντας ότι το 2009 κάποιοι καθήλωσαν τα αεροσκάφη για να υπάρξει παραγγελία για νέα.

«Κάναμε ό,τι μας είπε το Πολεμικό Ναυτικό» υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος χωρίς να πει το παραμικρό για το γεγονός ότι η έγκριση ενός εξοπλιστικού προγράμματος και ο χρόνος εκταμίευσης των κονδυλίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Ο κ. Καμμένος προσπάθησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη υποστηρίζοντας ότι αν δεν ενέκρινε την προσφορά εως την 15η Μαρτίου του 2015 τότε θα έχανε την προθεσμία των Αμερικανών διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Κι αυτό διότι οι προθεσμίες αυτές για την ενεργοποίηση της λεγόμενης LOA ισχύουν όταν πρόκειται για αγορά ή παραγγελία νέων υλικών και όχι για ανακατασκευή παλαιών οπλικών συστημάτων που αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους, όπως συμβαίνει με τα αεροσκάφη τύπου P-3B.

Καμία εξήγηση δεν έδωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας για το γεγονός ότι απέκρυψε από την κοινή γνώμη την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος των 500 εκατ. δολαρίων ούτε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είπε ψέματα υποστηρίζοντας αρχικά ότι τα αεροσκάφη είναι ηλικίας 25 ετών αν και -όπως αποδείχθηκε από τα ντοκούμεντα που δημοσίευσε το ΘΕΜΑ- έχουν κατασκευαστεί πριν από 50 χρόνια!

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης ρώτησε τον υπουργό «γιατί η χώρα να πληρώσει 100 εκατ. δολάρια για κάθε αεροπλάνο σε αυτή τη συγκυρία;» ενώ παρουσίασε εκθέσεις που εμφανίζουν άλλες χώρες να πληρώνουν για την αναβάθμιση των ίδιων αεροσκαφών τα μισά σχεδόν χρήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «ο κ. Δένδιας έχει απαντήσει στα ερωτήματά σας καθώς όχι μόνο υπέγραψε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά πρόσφατα βγήκε δημόσια και το υποστήριξε».

Αναφορικά με το γιατί επέλεξε να εγκρίνει πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων την ώρα που η κυβέρνηση βάζει χέρι ακόμα και στα διαθέσιμα των νοσοκομείων για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο κ. Καμμένος είπε πως «Υπεγράφη την τελευταία ημέρα που υπήρχε ως όριο για να δεχθούμε την απόφαση της αμερικανικής γερουσίας. Το σύστημα χρηματοδότησης δεν είναι εταιρικό αλλά διακρατικό. Την ημέρα που τελείωνε η τελευταία ημερομηνία για την συμφωνία υπογράψαμε».

Ο κ. Καμμένος προσπάθησε να καλυφθεί λέγοντας ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει το ΚΥΣΕΑ επι πρωθυπουργίας Σαμαρά, όμως παρέκαμψε το γεγονός ότι παρά τα πιεστικά αιτήματα το υπουργείο Οικονομικών διά του αρμοδίου αναπληρωτή τέως υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα δεν εκταμίευε τα κονδύλια που αξίωνε ο κ. Δένδιας λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Ουδέν είπε άλλωστε ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής για να εξηγήσει πώς η κυβέρνηση αποφάσισε να σπάσει το εμπάργκο των τελευταίων δέκα ετών σε αγορές όπλων (από το 2006 δεν είχε υλοποιηθεί άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα), την ώρα που η χώρα απειλείται με χρεοκοπία. Μήπως ο υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι είναι τώρα ο χρόνος για αγορές όπλων;

Αναφορικά με το κόστος του προγράμματος ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως «δεν είναι αληθινά όσα γράφονται. Το συνολικό ποσό είναι η οροφή. Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς έκπτωση 20%» ενώ σε άλλο σημείο είπε πως «τα 150 εκατ. δολάρια θα πάνε στην ΕΑΒ».
Και σε αυτό το σημείο ο κ. Καμμένος προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα αφού η συμφωνία που υπέγραψε με την Lockheed Martin αναφέρει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει «έως 499,8 εκατ.δολάρια» για ανακατασκευή «έως 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας». Αν μη τι άλλο δεν πρόκειται για απλό παράδοξο αλλά για παγκόσμια

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια την εταιρία (Lockheed Martin) η ΕΑΒ θα λάβει 100 και όχι 150 εκατ. δολάρια σε ορίζοντα πέντε ετών.

«Υπάρχει Ελληνας που δεν θέλει να εξασφαλίζει δουλειά στην ΕΑΒ;» αναρωτήθηκε ο υπουργός που προφανώς έχει σχέδιο -αλλά και τα κονδύλια- για να ενισχύσει με δημόσιο χρήμα όλες τις κρατικές βιομηχανίες.

Σημείωσε μάλιστα ότι το πρώτο P-3 θα έιναι αναβαθμισμένο σε 12 μήνες ενώ ένα νέο αεροσκάφος θα δινόταν μετά από 19 μήνες και με μεγάλη προκαταβολή.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news