facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Τα 5 σημεία που τα βρίσκουν κυβέρνηση και δανειστές

Κοντά σε συμφωνία για το κρίσιμο θέμα του ΦΠΑ αλλά και για τα κόκκινα δάνεια έχουν έλθει τις τελευταίες ώρες κυβέρνηση και δανειστές, ενώ φαίνεται να τα έχουν ήδη βρει σε μία «μεσοβέζικη» λύση για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Και αυτό τη στιγμή που το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 2 δισ. ευρώ την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες. Το συνολικό ποσό ανέβηκε στα 78,9 δισ ευρώ από τα 76,9 δισ ευρώ προηγουμένως.
Αναφορικά με το θέμα του «κουρέματος» των εγγυήσεων που μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να λάβουν κεφάλαια από τον ELA, σύμφωνα με πηγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπήρξε έντονη συζήτηση, με τα περισσότερα μέλη να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα.
Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται σε μία ή το πολύ δύο εβδομάδες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI, ενώ στέλεχος της διοίκησης της ΕΚΤ, έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν όποτε και εάν ληφθεί αυτή η απόφαση αυτό δεν θα αποτελέσει «κάτι καταστροφικό για την Ελλάδα. Ακόμη και εάν υπάρξει «κούρεμα» αυτό δεν σημαίνει ότι θα διακοπεί η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, απλά θα περιοριστεί το «μαξιλάρι» που θα έχουν στη διάθεσή τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις:
- στα «κόκκινα δάνεια» ετοιμάζεται λύση-πακέτο, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και μεσολαβητή την Κομισιόν, που θα περιληφθεί στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αποτελέσει την κατάληξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, αντί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο στο β΄εξάμηνο, όπως ως τώρα ήταν γνωστό.
Για το θέμα αυτό, θα υπάρχει και στήριξη της Γαλλίας, καθώς συζητήθηκε εκτενώς χθες στη συνάντηση Βαρουφάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.
- στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έχει επέλθει συμβιβασμός, με υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα ιδιωτικοποιήσεων όπως των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, των σιδηροδρόμων κλπ.
Ως αντάλλαγμα, στο εξής θα μεταφέρεται ένα μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αντί να διατίθενται στο σύνολό τους για μείωση του δημοσίου χρέους αποκλειστικά και δια νόμου.
- στα θέματα του ΦΠΑ, γίνεται λόγος για "σημαντική πρόοδος" και, όπως όλα δείχνουν, το θέμα μπορεί να κλείσει με την υποσχετική για «ενιαίο ΦΠΑ παντού» (με λίγες μόνο εξαιρέσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που θα φορολογούνται με υπερμειωμένο συντελεστή) αντί για κατάργησης της έκπτωσης στον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.
Το μέτρο βρίσκει καταρχήν σύμφωνους τους δανειστές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες στην απόδοση του μέτρου, αναλόγως του ύψους των νέων συντελεστών –με την Αθήνα να μιλά για 15-16% και τους θεσμούς για 19%-21%. Η κυβέρνηση προτείνει και αποτελεσματικότερα μέτρα είσπραξης, όπως η πληρωμή με κάρτες αντί για μετρητά, αλλά δεν αποκλείεται να ισχύσουν και τα δύο ταυτόχρονα και όχι εναλλακτικά.
- στα εργασιακά, συμφωνήθηκε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με πιο ελαστική μορφή και όχι όπως ίσχυαν στο παρελθόν.
-Κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο και για πρόοδο στα ενεργειακά θέματα, παρά την άρνηση κυβερνητικών στελεχών να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (π.χ. ΔΕΗ).
Εντωμεταξύ, νωρίτερα σήμερα, όπως έγινε γνωστό με κοινό ανακοινωθέν που δημοσίευσε η Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας πάτησε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και εργασιακά, στη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο ανακοινωθέν γίνεται λόγος για μεταρρυθμίσεις με στόχο δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό που θα αποτρέπει την φτώχεια αλλά και αγορά εργασίας που θα ευνοεί την ανταγωνιστικότητα.
Στόχος η απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, αναφέρει κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης.
"Τα θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου και εργάζονται σκληρά για την επίτευξη απτής προόδου στις 11 Μαΐου", επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news