facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: «Πέναλτι» 3% αντί για ΦΠΑ 18% για όσους χρησιμοποιούν μετρητά

Υπεραμύνθηκε και πάλι του διπλού ΦΠΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνοντας, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν μετρητά, να προβλεφθεί «πέναλτι» 3% επί των νέων συντελεστών 6,5% και 15% που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αντί δηλαδή να ισχύσει ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων», ένας στο 6,5% και 15% για πληρωμές με κάρτες και άλλος στο 9,5% και 18% για πληρωμές με μετρητά, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε ένα παρεμφερές σύστημα, θεσπίζοντας αντικίνητρα για όσους επιμένουν στις παραδοσιακές μορφές πληρωμών.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ την Τετάρτη, επιβεβαίωσε το σενάριο πως είχε συζητήσει την πρότασή του με τους θεσμούς, πριν αυτοί την απορρίψουν αλλά, όπως τόνισε, «υπάρχει plan B και plan C αν δεν τους αρέσει».

Άφησε, όμως, ανοικτό και το ενδεχόμενο φορολόγησης κάποιων τραπεζικών λογαριασμών, αποκλείοντας ρητά πάντως αυτές που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Για τη συνολική συμφωνία, προέβλεψε πως θα πρέπει να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Αρχικώς σχεδιασμός, όπως είπε, ήταν να κλείσει πριν το τετράμηνο αλλά οι θεσμοί ήθελαν πλήρη αξιολόγηση «οπότε πάμε τώρα σε ένα σετ προαπαιτούμενων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος», ενώ ταυτόχρονα θα συζητηθεί και το Αναπτυξιακό πακέτο που περιλαμβάνει και λύση για το χρέος.

«Η έξοδος από το ευρώ είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμό, αλλά δεν θα υπογράψουμε κάτι που δεν βγαίνει, ας κάνει και η Ευρώπη ό,τι θέλει», ανέφερε.

Όσο για τον ρόλο του ΔΝΤ στο μέλλον, τόνισε πως δεν υπάρχει «ιδεολογική δέσμευση» να μην συνεχίσει να παρακολουθεί τη χώρα μας, αλλά ο ίδιος εκτιμά πως «το ΔΝΤ δεν θέλει να παραμείνει».

Ανατρέχοντας στα γεγονότα του Eurogroup της Λετονίας πριν σχεδόν ένα μήνα και όσα είπε σήμερα στη New York Times, χαρακτήρισε ψευδείς τις διαρροές που τον αφορούσαν για προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε.

Αντέτεινε, πάντως, πως «κανένας δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα όλων των επαφών όσο εγώ, κανένας δεν μου έχει πάρει κουβέντα», αναφερόμενος στα όσα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Τέλος, ο κ. κύριος Βαρουφάκης έκανε επίθεση και στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας πως «πρέπει να ντρέπεται για το σαθρό τρόπο που γίνονταν».


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news