facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

«Παγώνει» η ρήτρα για τις επικουρικές έως το 2017

Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποιήσεις ταμείων θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Brussels Group, η συμφωνία -πακέτο ενώ συζητείται η αναστολή έως το 2017 της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Στη συμφωνία θα υπάρχει ρητή δέσμευση ότι τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει το ασφαλιστικό προκειμένου να αποφασιστούν μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι.

Η ελληνική ομάδα ζητά η αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα 62 να ξεκινήσει μετά το 2018 και να έχει σταδιακή εφαρμογή, αποκρούοντας τις απαιτήσεις των δανειστών που επιμένουν οι αλλαγές να αρχίσουν από το 2016. Εναλλακτικά συζητείται η ενίσχυση των αντικινήτρων για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Φαίνεται τελικά πως δεν θα αποφευχθεί η αύξηση του λεγόμενου «πέναλτι», δηλαδή η ποινή μείωσης της σύνταξης που επιβάλλεται σε όσους αποχωρούν πρόωρα. Σήμερα η σύνταξη μειώνεται έως 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης από τα γενικά όρια ηλικίας, πχ μια ασφαλισμένη του ΙΚΑ που συνταξιοδοτείται στα 55 αντί στα 60 χάνει περίπου το 30% της σύνταξής της. Πάντως το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξακολουθεί να διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους ότι δεν θα θιγούν τα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Στα εργασιακά αναμένεται να συμφωνηθεί ότι θα συζητηθεί ένα μοντέλο με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις υποδείξεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (φθινόπωρο 2015 - Απρίλιος 2016).

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news