facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις 14 δισ. για να φτάσει το μέσο όρο της ΕΕ

Σημαντικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς των υποδομών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, μπορεί να προσελκύσει η ελληνική οικονομία μόλις ξεφύγει από το σημερινό καθεστώς αβεβαιότητας, ήταν το μήνυμα από την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή, ποιοτικότερων και με πιο αναπτυξιακό προσανατολισμό έργων, ανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες, που είπε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με το ΤΕΕ και επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς, για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, η εικόνα που επικρατούσε ήταν ένα τοπίο με «δυσανάλογα μεγάλους πόρους, πλήρη έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και ιεράρχησης των έργων, με πρόχειρες λύσεις σε πολυάριθμα έργα, και προτεραιότητες, όχι εκεί που υπήρχε ανάγκη, αλλά εκεί που υπήρχαν ώριμες μελέτες».

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, προανήγγειλε επίσης την επανεκκίνηση της οικονομίας με έργα νέας γενιάς, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση από τον Ιούνιο, των συμβάσεων για τους 5 μεγάλους οδικούς άξονες και τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, «με στόχο τη δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος διοδίων, με αναλογική χρέωση».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών, Δημήτρης Τζώρτζης, στάθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα κινητοποιήσουν το πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι δεδομένο ότι υπάρχει στον κλάδο στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά, δεν έχει αποδώσει έργο.

Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική επιμερισμού των έργων του τομέα του σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στη δυνατότητα των συνεργασιών μεταξύ τους, στη λογική του cluster.

Κομισιόν: Στροφή στην ανάπτυξη με το πακέτο Γιούνκερ

Χαιρετισμό στο συνέδριο, απηύθυνε επίσης ο αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης, ο οποίος τόνισε πως το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, σηματοδοτεί μια στροφή της Ευρώπης προς την ανάπτυξη. Μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη ενός ισορροπημένου αναπτυξιακού «τριγώνου», το οποίο σχηματίζουν, τόσο «η δημοσιονομική ισορροπία και οι μεταρρυθμίσεις, όσο και η ανάπτυξη».

Όπως είπε, «για τη χώρα μας θεωρήθηκε ότι υπάρχει κενό στον τομέα των επενδύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το πακέτο Γιούνκερ». Το σκεπτικό, τόνισε, είναι να υπάρξουν ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις.

Ο κ. Περουλάκης, εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο, που θα βρίσκεται στην Ε.Τ.Επ. ώστε να αξιολογεί τις προτάσεις.

Οπως ανέφερε, τα ¾ των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στις υποδομές και το ¼ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκεπτικό όχι όπως του ΕΣΠΑ, αλλά αντίθετα τον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών κεφαλαίων επί 15 έτη.

Ιδιαίτερα ο κ. Περουλάκης σημείωσε, πως στο νέο πακέτο Γιούνκερ μπορούν να ενταχθούν, τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά έργα στον τομέα των υποδομών, όπως επίσης και συμπράξεις, με κριτήριο για την ένταξή τους την ποιότητα των χαρακτηριστικών των έργων.

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου από τους περισσότερους ομιλητές, επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα διερευνάται η επιτακτική ανάγκη να σπάσει άμεσα ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποεπένδυσης, τόσο με εγχώριες όσο και με ξένες επενδύσεις.

Οπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις της τάξης των 14 δις ευρώ, για να φτάσει στο μέσο όρο επενδύσεων στην Ευρωζώνη.

Στο διήμερο φόρουμ που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (της Αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα), στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», δίνουν το παρόν αρμόδιοι παράγοντες της Πολιτείας και της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης επενδυτές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι προγραμματίζουν επιπλέον, νέα έργα και επενδύσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news