facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος – Δημοσιονομικός εκτροχιασμός και αύξηση χρέους

«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Δεν είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε για ένα Grexit ή για ένα ατύχημα. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε αυτή την πιθανότητα και να θέσουμε την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η Ευρωζώνη δεν είναι μία ζώνη σταθερών ισοτιμιών αλλά μία ζώνη με ενιαίο νόμισμα. Είναι κάτι μη αναστρέψιμο και δεν πρέπει να φθάσουμε στο σημείο να τίθεται το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος και έτσι να χαθεί η ισχύς της Ευρωζώνης». 
Με αυτά τα λόγια ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε τη ισχυρή βούληση της Κομισιόν να βρεθεί μία φόρμουλα συμφωνίας στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα λόγια του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ που δημοσίως δήλωσε ότι σε περίπτωση Grexit "ο αγγλοσαξωνικός κόσμος θα επιχειρούσε άμεσα να αποδομήσει όλη την Ευρωζώνη". 
«Είναι μία μάχη που συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τις 11 Μαϊου, στο Eurogroup «θα μπορέσουμε να δούμε σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα». Ο ίδιος πάντως απέφυγε να απαντήσει για το εάν μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτική διευκόλυνση της Αθήνας. 
Ζοφερή εικόνα
Ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για τις οικονομικές προοπτικές περιέγραψε μία ζοφερή εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αφού οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποβάθμισαν σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 
Συγκεκριμένα στο 0,5% υποβάθμισε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος η Κομισιόν από 2,5% πριν στις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα. Παράλληλα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις και για το 2016 στο 2,9% από 3,6% πριν.
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει κολλήσει απ' τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση προκήρυξε πρόωρες εκλογές στο τέλος του προηγούμενου έτους. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει τροφοδοτηθεί απ' την “έλλειψη διαφάνειας” γύρω απ' τις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης, αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι ο βιομηχανικός κλάδος στη χώρα εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος σε βαθιά ύφεση.
Real GDP
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στην υπόθεση ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.  
Όπως είπε ο ίδιος "υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας" γύρω απ' την Ελλάδα τονίζοντας ότι συνεχιζονται οι διαβουλεύσεις. 
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν οι βάσεις για επανεκκίνηση της ανάπτυξης από το 2016 πλέον και με την προϋπόθεση ότι "θα μπούμε σε τροχιά σύγκλησης στις συζητήσεις που γίνονται και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουν στην Ελλάδα". 
Όπως είπε μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί απ' τις επαφές που θα έχει σήμερα με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις επαφές που θα υπάρξουν του Έλληνα υπ. Οικονομικών με τον Γάλλο ομόλογο του στο πλαίσιο του Brussels Group "θα αξιολογήσουμε την πορεία των συζητήσεων". 


Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις προχωρούν στη βάση των εξής πυλώνων: α) η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, β) θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, και γ) θέλουμε να υπάρξει μία ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. 



Δημοσιονομικός εκτροχιασμός
Σύμφωνα με την έκθεση καταγράφεται δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η είσπραξη των φόρων στη χώρα στο τέλος του 2014 είχε υποχωρήσει τόσο που το πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο της χρονιάς ήταν μόλις 0,4% από την εκτίμηση για 1,7%.
"Η αύξηση της αβεβαιότητας από το φθινόπωρο του 2014 και η επιβράδυνση της ανάκαμψης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας", αναφέρει η έκθεση.
Ως αποτέλεσμα το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης έφθασε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014. Για φέτος η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα 2,1% και για το 2016 2,2%.  
Expenditure
Χρέος
Σε ότι αφορά το χρέος η Κομισιόν προβλέπει τώρα ότι αυτό θα αυξηθεί στο 180,2% του ΑΕΠ φέτος έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 170%. Θεωρεί ότι το 2015 θα είναι η χρονιά κορύφωσης του και για το 2016 περιμένει πτώση του στο 173,5% του ΑΕΠ. «Τα καλύτερα επιτόκια, η καλύτερη διαχείρηση των ταμειακών διαθεσίμων μαζί με το οπισθοβαρές πρόγραμμα αποπληρωμής  των δανείων από τον EFSF θα βοηθήσει στη διατήρηση των δαπανών για τόκους σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τα μεγάλα επίπεδα του χρέους», σημειώνει η έκθεση. 
greece
Σημειώνεται πως οι χειρότερες για τη χώρα μας προβλέψεις προσθέτουν νέα σύννεφα πάνω από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, την στιγμή που η Αθήνα πραγματοποιεί αγώνα δρόμου έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια αρνητική απόφαση από την ΕΚΤ αύριο, σχετικά με την ρευστότητα και τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.
Και όλα αυτά στον απόηχο των πληροφοριών των FT ότι το ΔΝΤ περιμένει πρωτογενές έλλειμμα έως 1,7% του ΑΕΠ φέτος, με τον Πολ Τόμσεν να θέτει στο Eurogroup της Ρίγα ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους ή αποχώρησης του Ταμείου.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, είχε δώσει το… πνεύμα της σημερινής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news