facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Wall Street και Ουάσινγκτον «συστήνουν»: Αποφύγετε το ρίσκο μιας ελληνικής χρεοκοπίας

Tο να αφήσουν την Αθήνα να βγει από την Ευρωζώνη δεν αξίζει το ρίσκο των επιπτώσεων σε μια τόσο εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζουν στο περιοδικό ειδικοί αναλυτές - «Θα είναι σαν να ξηλώνεις έναν πόντο από το πουλόβερ», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Wall Street, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα εξηγούν στο αμερικανικό περιοδικό «Politico» γιατί οι ευρωπαίοι ομολόγοι τους δεν πρέπει να επιτρέψουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς, επισημαίνουν, η αντίδραση των αγορών σε μια εποχή που η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι μικρή και η αστάθεια επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία.

«Κάποιοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση δεν είναι τόσο απελπιστική όσο ήταν το 2012, όσον αφορά στις επιπτώσεις ενός Grexit και κάποιοι μάλιστα λένε ότι θα ήταν ευχής έργον να αφήσουμε τους Ελληνες να τραβήξουν το δρόμο τους, παρατηρεί το περιοδικό.

«Αλλά τότε, κάποιοι αναφέρουν τη Lehman Brothers. Και την ρωσική χρεοκοπία. Ακόμα και μια δολοφονία στο Σαράγεβο το 1914. Και η θεωρητική συζήτηση του πόσο καλύτερα προετοιμασμένος είναι ο κόσμος για την χρεοκοπία της Ελλάδας γρήγορα μετατρέπεται σε πυρετώδη αναμασήματα σχετικά με το πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και τώρα έναν παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδδώνα» εξηγεί.

Η Wall Street και η Ουάσινγκτον θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη γιατί κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι μπορεί να γίνει σε διαοφορετική περίπτωση, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το Politico, που παραθέτει τις απόψεις διαφόρων αναλυτών και αξιωματούχων που δικαιολογούν τη θέση αυτή. «Με την αμερικανική οικονομία να προσπαθεί να επανέλθει σε σταθερή ανάπτυξη, την κινεζική να επιβραδύνει, και την Μέση Ανατολή ένα βήμα πριν την ολική κατάρρευση, το να προσθέσεις και την ελληνική χρεοκοπία είναι απλώς μια πολύ τρομακτική σκέψη», σημειώνεται.

«Είμαστε σίγουρα καλύτερα από όσο τρία χρόνια πριν» λέει στο περιοδικό ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Αλλά η παγκόσμια κοινότητα υποτίμησε την επιρροή της ρωσικής χρεοκοπίας όπως και της πτώχευσης της Lehman Brothers. Αυτό είναι σαν να τραβήξεις έναν πόντο από το πουλόβερ. Μπορεί να μην συμβεί τίποτα, αλλά μπορεί και να ξηλωθεί ολόκληρο σε χρόνο μηδέν».

Το Politico επισημαίνει πως ο φόβος μιας ελληνικής χρεοκοπίας απασχολεί την κυβέρνηση Ομπάμα, αναφέροντας και τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου την περασμένη εβδομάδα, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πολλά προβλήματα για τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια οικονομία.

Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο Politico πως είναι βέβαιος πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, καθώς μια εναλλακτική θα οδηγούσε και άλλα κράτη της Ευρωζώνης στην έξοδο από το κοινό νόμισμα. Κάτι τέτοιο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην κατάρρευση του νομίσματος, σε βαθιά ύφεση σε όλη την Ευρώπη και μέρες, αν όχι εβδομάδες, βίαιων αντιδράσεων στις αγορές και στην αμερικανική οικονομία που αναπτύσσεται μόλις κατά 2% στην καλύτερη περίπτωση αυτή τη στιγμή.

Κανένα από αυτά τα ενδεχόμενα δεν είναι βέβαιο, ενώ υπάρχει και η μικρή πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, με πολύ μικρές επιπτώσεις, παρατηρεί ο ίδιος αξιωματούχος. Αλλά, τονίζει, η αβεβαιότητα παραμένει τόσο υψηλή που πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία.

Αλλος αξιωματούχος από την κυβέρνηση Ομπάμα εξηγεί στο Politico πως το ρίσκο που σχετίζεται με το Grexit δεν είναι τόσο υψηλό. Αλλά, προσθέτει, τέτοια γεγονότα σπάνια συμβαίνουν σε ένα «κενό» πολιτικής κι έτσι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, σε συνδυασμό με ένα πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική ή ένα λάθος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην πολιτική των επιτοκίων, θα μπορούσε να «γκρεμίσει» τις αγορές και να σπρώξει την παγκόσμια οικονομία πίσω στην ύφεση.

«Κανένα "μοναδικό γεγονός" δεν γεννά καθαρό πανικό, αλλά θα μπορούσες να έχεις δύο ή τρία αναλόγου μεγέθους συμβάντα που κινούμενα παράλληλα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο φαινόμενο» αναλύει ο ίδιος.

Την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει το Politico, οι επενδυτές και η αγορά πήραν μια γεύση του τι σημαίνει ένα Grexit. Οι δημοσιογράφοι μετέδωσαν τότε ότι δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της και ο βιομηχανικός δείκτης του Dow Jones έχασε πάνω από 300 μονάδες, ενώ τα επιτόκια στο ελληνικό χρέος άγγιξαν υψηλό δύο ετών.

Οι οικονομικοί αναλυτές της Wall Street επισημαίνουν επίσης ότι οι συνέπειες ενός «συντεταγμένου» Grexit δεν θα ήταν τόσο φοβερές όσο ενός «Graccident» - ενός ατυχήματος. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η κατάσταση θα είναι πολύ ανάστατη» δηλώνει ο Μοχάμεντ ελ Εριάν από την Allianz. «Και η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα πολύ εύθραυστη για να αντέξει ένα τόσο μεγάλο σοκ. Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για να χτίσει ένα αμυντικό τείχος κατά των συνεπειών. Αλλά και πάλι, θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη η έκθεση σε ένα ατύχημα» προσθέτει.

Την ίδια άποψη εξέφρασε προ ημερών και ο αναλυτής της UBS Πολ Ντόνοβαν, που σε υπηρεσιακό σημείωμα έγραψε: «Οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι ένα Grexit μπορεί να αντιμετωπιστεί, με ελάχιστες συνέπειες στις υπόλοιπες χώρες. Αυτή η άποψη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

Πάντως, αναφέρει το Politico, δεν συμμερίζονται όλοι τις απόψεις αυτές για το Grexit, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αριστερή ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα βρει με τους δανειστές και τελικά θα χρεοκοπήσει. Η άποψη αυτή στηρίζεται και στο γεγονός πως πλέον το χρέος της Ελλάδας ανήκει σε άλλα κράτη και όχι σε τράπεζες, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους ολικής κατάρρευσης. Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται ενώ η πολύ μικρή ελληνική οικονομία θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο «τοπικά» προβλήματα και όχι παγκόσμια.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες, στην περίπτωση που οι πιστωτές της χώρας υποχωρήσουν και χαλαρώσουν τους όρους δανεισμού, τότε και άλλα κράτη θα ζητήσουν ελαφρύνσεις και είναι καλύτερο να κοπούν εντελώς τέτοιες σκέψεις, παρά να εξακολουθεί κανείς να πιστεύει στην παρωδία ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της.

«Το 2012, αν η Ελλάδα τιναζόταν στυον αέρα, θα αποτελούσε τεράστιο συστημικό κίνδυνο. Σήμερα, ο ιδιωτικός τομέας έχει ελάχιστη έκθεση στο ελληνικό χρέος και μάλιστα, κάθε συνθηκολόγηση της Ελλάσας με τους πιστωτές της, θα είναι η πραγματική πηγή του συστημικού κινδύνου. Ένα Grexit τώρα θα έδινε ώθηση στην παγκόσμια οικονομία καθώς ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι συστημικό πρόβλημα» εξηγεί στο Politico στέλεχος της Wall Street.

Συμπερασματικά, πάντως, το Politico είναι σαφές: «Αν και η Ευρώπη έχει αναπτύξει αντιστάσεις, ένα Grexit θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο από τις ενοχλητικά οικείες και αγχωτικές συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της».


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news