facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Δεν έγιναν φραστικές επιθέσεις στο Εurogroup, αλλά υπήρξε υπονόμευση

Το κλίμα ήταν έντονο, αλλά δεν υπάρχουν μαχαιριές σε προσωπικό επίπεδο, λέει ο ΥΠΟΙΚ για το σημερινό Eurogroup και την θέση των υπουργών απέναντί του. Ο Γ. Βαρουφάκης θεωρεί όμως απογοητευτική την αναντιστοιχία στο κλίμα των προηγούμενων ημερών σε σχέση με σήμερα.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση το αποδίδει όμως στο ότι καθώς πλησιάζει το τέλος της διαπραγμάτευσης υπάρχει σκλήρυνση της στάσης, λέγοντας ότι θα είναι δύσκολη η λύση αλλά θα υπάρξει. Κάνει λόγο για «γνωστές κινήσεις της ύπαρξης προτάσεων από μέρους μας» αφήνοντας αιχμές για ζεστό κείμενο που είχε αναφέρει ο κ. Βίζερ, αλλά και για το τρόπο που λειτουργεί η Ευρωζώνη με τις διαπραγματεύσεις να γίνονται στο BG και την πληροφόρηση να σταματάει εκεί, να μην πηγαίνει στους υπουργούς Οικονομικών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρος σήμερα: «Δεν θέλουμε να δούμε τίποτε, παρά μόνο αν το Brussels Group καταλήξει», αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης. Λέει όμως ότι ενώ «εσύ κάνεις προτάσεις στο BG, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ιδέα και μετά έρχονται στο Eurogroup την ώρα που γίνεται η διαπραγμάτευση και λένε αυτοί δεν έχουν προτάσεις».

«Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε μια διαδικασία, εμείς θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία. Ποια θα είναι η διαδικασία που θα επιφέρει αυτή τη συμφωνία εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Όποια διαδικασία θέλουν, ας διαλέξουν να μας πουν. Εμείς βλέπουμε ότι αυτή η διαδικασία, το complete review και το comprehensive review, με το οποίο συμπλέουμε, αυτό θέλετε; Αυτό κάνουμε...δεν καταλήγει πουθενά. Και έχεις όλους τους συναδέλφους μου υπουργούς οικονομικών να μην έχουν ιδέα τι γίνεται. Για μας αυτό, που είμαστε και πρωτάρηδες στην κυβέρνηση, αλλά και δέκα χρόνια να κυβερνούσαμε πάλι την ίδια άποψη θα είχαμε, ότι αυτό δεν φαίνεται μια λελογισμένη διαδικασία. Πώς να το κάνουμε;» επισημαίνει.

Ο Γ Βαρουφάκης αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό να βλέπει τον αυστριακό, το Γερμανό, τον Σλοβάκο ομολογό του και να μην ξέρει τι προτάσεις έχει καταθέσει.

«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε καμία διαδικασία, θέλουμε να διαπραγματευόμαστε στο Brussels group» επισημαίνουν αλλά θέλουμε και οι «υπουργοί οικονομικών να ξέρουν κι αυτοί τι γίνεται. Ταυτόχρονα»...

Μιλά για «ένα στεγανό στο Brussels group μέχρι να υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης εκεί μέσα οι υπόλοιποι του Eurogroup δεν ξέρουν τίποτα». Η ενημέρωση που κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup είναι τόσο γενική... «πάμε καλά, θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, ή δεν πάμε καλά».

«Το πολύ -πολύ να υπάρξει κάποια αναφορά σε ένα πεδίο. Στα εργασιακά, πάμε καλύτερα, σε αυτό πάμε χειρότερα, φέρουν ως παράδειγμα. Η διαφορά είναι ότι είμαστε μια κυβέρνηση που απαιτούμε η συμφωνία να είναι μια συμφωνία που καταρχάς να μπορούμε εμείς να υποσχεθούμε έντιμα ότι θα την εφαρμόσουμε. Κι όχι μόνο θα την εφαρμόσουμε αλλά θα έχει και τα αποτελέσματα που υποσχόμαστε ότι θα έχει. Σε αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αρνητισμό από τους θεσμούς», αναφέρει.

Όπως υποστήριξε ο ΥΠΟΙΚ "το πιο frustrating, το πιο απογοητευτικό είναι λέει είναι ότι υπάρχει ένας κατακερματισμός της συζήτησης. Μιλάμε για κάτι, μετά περνάμε σε ένα άλλο θέμα χωρίς πρώτα να το έχουμε λύσει αυτό.

Κάθε φορά που εμείς κάνουμε μια πρόταση παράδειγμα για το ασφαλιστικό, για το θέμα ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, σου κάνουν κριτική στην πρόταση σου πχ για τις ιδιωτικοποιήσεις, το μοντέλο που εμείς θέλουμε, σου λένε ναι, αλλά αυτό κι εκείνο και το άλλο...

Και τους λες, ωραία, εντάξει, δεν σου αρέσει η δική μου ιδέα, η δικιά σου ποια είναι; Καμία απάντηση... πάμε στο επόμενο...».

Κατά τον Γ. Βαρουφάκη «δυστυχώς η δομή διακυβέρνησης της Ευρώπης είναι λες και ο στόχος ήταν να είναι αναποτελεσματική η διαδικασία. Θα το ξεπεράσουμε όμως. Στόχος μας είναι να υπερβούμε αυτές τις διαδικαστικές αστοχίες και να έρθουμε σε λύση γιατί νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι το κόστος μιας μη λύσης θα είναι τεράστιο όχι μόνο για εμάς αλλά για όλους. Αυτό δεν το λέω εκβιαστικά, το λέω ως μια απλή διαπίστωση που αποτελεί κινητήρια δύναμη για όλους μας».

Θεωρεί αποτυχία και την άφιξη στην Αθήνα γιατί «εκείνη η διαδικασία η τροϊκανή, πέραν του ότι είναι αποκρουστική για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ίσως επειδή είναι αποκρουστική, δεν λειτουργεί. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο πολύ βαθύ και πολύ σημαντικό, πολύ ολοκληρωμένο.
Για τις δεκαπέντε ημέρες πριν την 11η Μαΐου είπε ότι είναι εκνευριστικό αλλά είναι και «επικίνδυνο για μας» αλλά και «για όλη την Ευρώπη είναι επικίνδυνο»

Γι αυτό και «πασχίζουμε να τους πείσουμε. Η αγωνία είναι κοινή, αλλά να ξέρετε ότι είναι και δική τους. Κανένας δεν θέλει να δει αυτή τη διαδικασία να εξοκείλει»

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους τακτικές υπονόμευσης ακόμη και της ίδιας της διαπραγμάτευσης μέχρι και την τελευταία στιγμή. Δεν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, λέει. «Τώρα είναι όλα προβλέψιμα. Πολύ προβλέψιμα».

Για τον Μάριο Ντράγκι αναφέρει ότι είναι πάρα πολύ οξυδερκής άνθρωπος. Ήταν τσεκουράτος, αλλά όχι απέναντι σε μας, απέναντι στην άλλη μεριά. Σε μας δεν μπορεί να είναι τσεκουράτος, εμείς δεν μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο για να βρούμε τη λύση από αυτό που έχουμε.

«Απλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της αδράνειας. Μία μαούνα είναι το Μνημόνιο, που πηγαίνει και πηγαίνει και θέλει σπρώξιμο για να αρχίσει να αλλάζει πορεία. Σπρώχνουμε» επισημαίνει.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news