facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: «Oρισμένοι από τους εταίρους μας παίζουν με τη φωτιά»

Σε κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών του Αυστριακού ομολόγου του Χανς Γεργκ Σέλινγκ, περί ελλιπούς συνεργασίας της Αθήνας με τους εταίρους της, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς ως «ψέμα και μάλιστα προσβλητικό».

Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε ο κ. Βαρουφάκης στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται, στη διάρκεια συνομιλία που είχε με Αυστριακούς δημοσιογράφους.

Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ κατηγόρησε την Ελλάδα για ελλιπή πρόθεση συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης ως προς το ποια μέτρα και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, η οποία όμως αρνείται μέχρι τώρα να δεσμευτεί».

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών επέκρινε επιπλέον την ελληνική κυβέρνηση ότι άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτος πολύς καιρός και πως υπάρχει μια γενική «κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στη νέα ηγεσία στην Αθήνα, με έναν από τους λόγους να βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι αδύνατο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν γραπτά στοιχεία από την ελληνική πλευρά.

Ως παράδειγμα, ο Σέλινγκ ανέφερε τη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, στην οποία, όπως είπε, «οι Έλληνες έδωσαν κάποιες προφορικές υποσχέσεις, έπειτα όμως δεν ήθελαν να τις δώσουν και γραπτά».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αντιδρώντας έντονα, δήλωσε πως «αυτό είναι ένα ψέμα και μάλιστα προσβλητικό» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατέθεσε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης όλα τα έγγραφα για μεταρρυθμίσεις και προτάσεις.

Οι ισχυρισμοί από τη Βιέννη δεν ισχύουν, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα ότι πιστεύει πως μπορεί να υπολογίζει σε έναν σύμμαχο με ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή, τις ΗΠΑ, και ότι αποκόμισε την εντύπωση πως «οι Αμερικανοί θέλουν να ασκήσουν πίεση και στις δύο πλευρές, δηλαδή στην Ελλάδα και στους θεσμούς, για να υπάρξει μια συμφωνία στην Ευρώπη».

Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, «οι ΗΠΑ σε κάθε περίπτωση δεν συμμερίζονται την εκτίμηση πολλών χωρών της Ευρωζώνης, ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από το χώρο του κοινού νομίσματος», ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι «ορισμένοι από τους εταίρους μας παίζουν με τη φωτιά».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news