facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Σόιμπλε: Οι αγορές έχουν αποτιμήσει χρεοκοπία ή Grexit

"Κανείς δεν έχει καμία ιδέα για το πώς θα υπάρξει συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας", διεμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαλύοντας κάθε ελπίδα για συμφωνία εντός Απριλίου.

Αυξάνοντας την πίεση του, επισήμανε ότι δεν έχει καμία προσδοκία για ύπαρξη λύσης στο ελληνικό πρόβλημα τις επόμενες εβδομάδες, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι έπληξε την τάση βελτίωσης της οικονομίας της χώρας, και επισήμανε ότι οι αγορές έχουν αποτιμήσει χρεοκοπία ή Grexit.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι "πολύ δύσκολη για την Ελλάδα", ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας κατέστρεψε όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας.

"Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική", ανέφερε, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι "έχει καταστρέψει όσα έχτισε η προηγούμενη".

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι δεν είναι πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε όμως ότι οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο.

"Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί μια χρεοκοπία", δήλωσε, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και ότι "δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές της ελληνικής κρίσης χρέους".

Σημείωσε ότι φαίνεται πως όλες οι εκδοχές για το μέλλον της χώρας έχουν ήδη κοστολογηθεί.

"Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση", πρόσθεσε.

"Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα", υπογράμμισε, "χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά "η έλλειψη ανταγωνιστικότητας".



Σενάριο χρεοκοπίας εντός ευρώ

Σενάριο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει χωρίς να βγει από την Ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Zeit.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι το Βερολίνο εργάζεται πάνω σ' ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη κι αν παραλείψει πληρωμές προς τους πιστωτές της. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο είναι η τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.

Και προσθέτει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, το Βερολίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου -κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα- αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η Zeit, επικαλούμενη πηγές από το Βερολίνο, επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει -τις προσεχείς εβδομάδες- να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

"Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει να εφοδιάσει τη χώρα με ευρώ", σημειώνει το ρεπορτάζ.

"Το σχέδιο που συζητείται έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας", αναφέρεται στο άρθρο. "Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία".

Στο άρθρο προστίθεται πως σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργασθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις.

"Προϋπόθεση για αυτήν την υποχώρηση όμως θα είναι η Ελλάδα να φανεί συνεργάσιμη και πρόθυμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. Εάν όχι, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση", καταλήγει.

nooz

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news