facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Βάιντμαν: Επισφαλής η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά μην υποτιμάτε τις συνέπειες του Grexit

Ξεκάθαρες αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης άφησε την Τρίτη ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πτώχευσης εντός της ευρωζώνης αλλά προειδοποιώντας πως οι συνέπειες ενδεχόμενου Grexit δεν πρέπει ποτέ να υποτιμηθούν.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Έσση, ο κ. Βάιντμαν σημείωσε πως η κατάσταση στη χώρας μας «παραμένει επισφαλής» και κατηγόρησε την Αθήνα πως με την έως τώρα στάση της «έχει σπάσει τις αρχικές ελπίδες» για την εφαρμογή ενός αξιόπιστου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Τόνισε πως είναι κρίσιμο για τη χώρα μας να αναπτύξει μια λειτουργική διοίκηση που «θα φέρει την οικονομία και τα δημοσιονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά», προσθέτοντας παράλληλα πως «το πιο σημαντικό» αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Bundesbank εκτίμησε πως είναι εφικτό το ενδεχόμενο μία χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών εντός της νομισματικής ένωσης, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για τη δυνατότητα της Αθήνας να εξυπηρετήσει τις εξωτερικές και εσωτερικές υποχρεώσεις της τον Μάιο.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους αποφάσεων [...] Σε τελική ανάλυση, κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη δυνατότητα της χρεοκοπίας ενός κράτους χωρίς να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα» επισήμανε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Βάιντμαν υπογράμμισε πως η ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη πλέον για να αντιμετωπίσει τυχόν εξάπλωση της κρίσης μετά από έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

Παρά ταύτα, προειδοποίησε ξεκάθαρα πως οι κίνδυνοι ενός Grexit δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθούν, και εξέφρασε την έκπληξή του με την ευκολία που επιδεικνύουν ορισμένοι όταν συζητούν τις πιθανές συνέπειες.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news