facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Το ΔΝΤ απειλεί με Grexit, η Κομισιόν δίνει προθεσμία μέχρι τις 24 Απριλίου

Με τον διεθνή Τύπο να χαρακτηρίζει πλέον αρκετά πιθανό το σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδας και ενώ οικονομικοί αναλυτές και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης καλούν την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της πριν τα τέλη Απριλίου, οι ανησυχίες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενισχύονται, τόσο από τις νέες δηλώσεις του διευθυντή του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, αλλά και τις σημερινές προειδοποιήσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη από την Ουάσινγκτον ο Μπλανσάρντ υπογράμμισε ότι η διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αναφορικά με τους όρους δανεισμού της χώρας, θα μπορούσε να εξελιχθεί «πολύ άσχημα» και να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία φέτος.

«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και η χώρα οδηγηθεί σε Grexit, η Eυρωζώνη θα μπορέσει να αντέξει το πλήγμα, αν και η μετάβαση δεν θα είναι ομαλή.

«Η Ευρωζώνη έχει πλέον μεγαλύτερα τείχη προστασίας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί και να αντιμετωπιστεί από την οικονομική ένωση», τόνισε.
Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, επανέλαβε ότι προσδοκά ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών ως τις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα και κινούνται στο πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όμως, όπως τόνισε, η Επιτροπή ελπίζει ότι ως την επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή επί ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα, όσο και για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, λέγοντας πως η Επιτροπή έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν σχολιάζει κατά τη διάρκεια μιας συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Δεν μας αφορά ο θόρυβος που γίνεται, μας ενδιαφέρει η ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ντομπρόφσκις: «Απίθανο» να αποφασίσει το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης

Την ίδια ώρα, όμως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως θεωρεί «απίθανο» να αποφασίσει το Eurogroup της 24ης Απριλίου για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.

Αντίθετα, ο Ντομπρόφσκις είπε πως η συνεδρίαση που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας, θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η αιτία της νέας καθυστέρησης, σημειώνει στο ρεπορτάζ η Handelsblatt, είναι η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ από την Αθήνα δεν υπάρχει καμία ένδειξη περαιτέρω προόδου στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κύριος Ντομπρόφσκις δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε από την Ελλάδα μια αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι επείγον».

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια κατανοητή λίστα

Ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε από την πλευρά του την Τρίτη και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην πορτογαλική Diario de Noticias, κι ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα κεφάλαια βραχυπρόθεσμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι «υπάρχει ανάγκη περισσότερης βοήθειας ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος της».

«Η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι διαθέσιμη προς το παρόν, αλλά πριν σκεφτούμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια, οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν μια λεπτομερή, κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια λίστα που να είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπουμε αυτό», τόνισε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος της βοήθειας λέγοντας ότι οι «θεσμοί ακόμα αξιολογούν την τρέχουσα κατάσταση και μόνο όταν διαπιστωθεί ποιο είναι ακριβώς το χρηματοδοτικό κενό θα μπορέσει η Ευρώπη να μιλήσει με νούμερα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος σύντομα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, γιατί τα «μαξιλάρια» ρευστότητας λιγοστεύουν για την Ελλάδα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news