facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Κομισιόν κατά Gazprom για αθέμιτο ανταγωνισμό

Νέο μέτωπο με τη Ρωσία ανοίγει η ΕΕ και συγκεκριμένα η Κομισιόν, αυτή τη φορά με θέμα την ενεργειακή πολιτική της Gazprom στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

ΔΙΟΡΙΑ 12 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ «Εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες μας, η Gazprom θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ. Αν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δεν βρει λύση εντός

«Εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες μας, η Gazprom θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ. Αν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δεν βρει λύση εντός 12 εβδομάδων με την Κομισιόν, αντιμετωπίζει την επιβολή προστίμου έως και 9,3 δισ. ευρώ

Το θέμα άνοιξε μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία κατηγόρησε τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις αγορές προμήθειας φυσικού αερίου οκτώ κρατών-μελών της Ενωσης και συγκεκριμένα της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Σύμφωνα με την κ. Βεστάγκερ, η Gazprom παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό και χρεώνει παράλογες τιμές στους καταναλωτές, οι οποίες φτάνουν μέχρι και 405 πάνω από τη στάνταρ τιμή. Η εταιρεία το πετυχαίνει αυτό με συμβόλαια τα οποία απαγορεύουν τη διασυνοριακή μεταπώληση του φυσικού αερίου που λαμβάνουν.

Επιπλέον συγκεκριμένα για την Πολωνία και τη Βουλγαρία, η Gazprom κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πίεσε τις κυβερνήσεις αυτές για την κατασκευή αγωγών σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις προτεραιότητές της.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η επίτροπος Βεστάγκερ: «Θεωρούμε ότι η Gazprom μπορεί να έχει δημιουργήσει τεχνητούς φραγμούς που αποτρέπουν τη ροή φυσικού αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε άλλες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο διασυνοριακός ανταγωνισμός. Με τη διατήρηση του διαχωρισμού εθνικών αγορών φυσικού αερίου, η Gazprom έχει τη δυνατότητα να χρεώνει τιμές που σε αυτό το στάδιο θεωρούμε αθέμιτες. Εάν οι ανησυχίες μας επιβεβαιωθούν, η Gazprom θα υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς της».

Ο ρωσικός κολοσσός στον τομέα της ενέργειας έχει περιθώριο 12 εβδομάδων να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές επισήμως και να επιτύχει κάποια συμφωνία με την Κομισιόν, αλλιώς είναι αντιμέτωπος με τσουχτερό πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στο 10% των ετήσιων πωλήσεών του, ήτοι στα 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κίνηση της Επιτροπής πάντως να ανοίξει υπόθεση κατά της Gazprom προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, οι κατηγορίες κατά της Gazprom είναι μια απαράδεκτη απόπειρα να εφαρμοστούν αναδρομικά οι πρόσφατοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ενέργεια σε προηγούμενα συμβόλαια.

Οπως διευκρίνισε: «Ολα τα συμβόλαια της Gazprom με τους εταίρους της που ισχύουν, υπεγράφησαν με πλήρη σεβασμό προς το νομικό καθεστώς που ίσχυε στην ΕΕ την περίοδο που υπογράφηκαν. Αφού η ΕΕ υιοθέτησε το αποκαλούμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο, υπήρξαν προσπάθειες και συνεχίζονται τώρα, να εφαρμοστούν αναδρομικά αυτές οι απαιτήσεις και σε παλαιά συμβόλαια.

Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο». Από την πλευρά της η Gazprom σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον της και ανέφερε ότι αναμένει πως η υπόθεση αυτή θα επιλυθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στο παρελθόν μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι και ο πρώην επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είχε ασχοληθεί με το θέμα της Gazprom, χωρίς όμως να κάνει το βήμα παραπέρα και να ανοίξει υπόθεση κατά της εταιρείας.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news