facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τη λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη για την είσπραξη 6,1 δισ

Ο Βαρουφάκης επέστρεψε στο 3,1% πλεόνασμα (από 1,5%);

Στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος υπολογίζονται τα έσοδα που υπολογίζει πως θα φτάσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει της λίστας μέτρων που κατατέθηκε σήμερα στους Θεσμούς. Αυτό αποκαλύπτεται από την 26σέλιδη ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 που δημοσιεύθηκε στους Financial Times.

Στην χειρότερη περίπτωση, η Αθήνα δεσμεύεται να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,1% του ΑΕΠ φέτος (πάνω από 3% που ήταν ως τώρα ο στόχος στο Μνημόνιο) ενώ στο αισιόδοξο σενάριο το πλεόνασμα θα φτάσει στα 3,9% του ΑΕΠ.

Από μόνη της, αυτή η παραδοχή συνιστά μείζονα ανατροπή του προγραμματισμού της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για επίτευξη πλεονάσματος 1,5% που στο Μέγαρο Μαξίμου πίστευαν ότι θα διευκόλυνε την υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένη την σημαντική υστέρηση στα έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2015 και σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για υλοποίηση πλεονάσματος από 3,1% μέχρι 3,9% ο προγραμματισμός της κυβέρνησης μοιάζει να ανατρέπεται;

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ όπου εξηγούνται τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη (η επιστολή έχει έκταση 26 σελίδες) αναφέρεται πως πρόκειται για την πιο κατανοητή έως τώρα προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε διαφόρων μορφών σχέδια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της απάτης, από τα οποία θα προκύψει και ο κύριος κορμός των εσόδων. Εκεί περιλαμβάνονται και 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα λαχείων στις αποδείξεις.

«Ο κυριότερος σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να "ξεκλειδώσει" την άμεση χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της», αναφέρεται στην σύντομη εισαγωγή του εγγράφου. «Η Ελληνική Δημοκρατία, θεωρεί ότι είναι περήφανο και αναπόσταστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αμετάκλητο μέλος της Ευρωζώνης».

Παρά το ότι η υποβολή της νέας λίστας μέτρων σηματοδοτεί την προσπάθεια της Αθήνας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Θεσμών, εν τούτοις η λίστα της Τετάρτης μοιάζει πολύ με εκείνη που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times και συμπληρώνει πως και τα νέα μέτρα «αποτυγχάνουν ως προς το να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα στα οποία έχουν εστιάσει οι ελεγκτές, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

Στην πρόταση περιλαμβάνονται οι παροχές, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους.

Περιλαμβάνεται επίσης η «ρήτρα μηδενικού ελλείματος» στις συντάξεις, αλλά και πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον γενικό τίτλο «μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά», όπου περιλαμβάνεται η σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που όπως παρατηρούν οι FT, «πρόκειται για δύο μέτρα ποα ανατρέπουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού προγράμματος».

Το έγγραφο περιλαμβάνει και αρκετές παραχωρήσεις προς τους εταίρους, ιδίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου αναφέρεται «όλες οι υπάρχουσες συμφωνίες θα παραμείνουν σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν». Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση και προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

«Πολύ σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει τόσο θεαματικά! Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο στόχος των 2,2 δισ. ευρώ του προηγούμενου προγράμματος ήταν μη ρεαλιστικός, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψγφίων αδύναμος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ελληνικό κείμενο.

«Παρά τις απαιτήσεις από την Αθήνα ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να μειώσουν στόχο για πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της, το έγγραφο υποστηρίχει ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να φέρουν πλεόνασμα 3,9%, που είναι μεγαλύτερο από το 3% που έχει τώρα στόχο το τρέχον πρόγραμμα».

Αναλυτικά τα κοστολογημένα μέτρα και τα ποσά που αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση

- Από τον έλεγχο στα εμβάσματα του εξωτερικού προβλέπονται έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ

- Από την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στο πετρέλαιο, τον καπνό και το αλκοόλ από 250 έως 400 εκατ. ευρώ

- Από τη «λοταρία» στη συλλογή αποδείξεων, 600 εκατ. ευρώ

- Από την καταπολέμηση της απάτης στο ΦΠΑ, έσοδα 350-420 εκατ. ευρώ

- Από τη βελτίωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έσοδα 225-235 εκατ. ευρώ

- Από την επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, έσοδα 50-70 εκατ. ευρώ

- Από το φόρο πολυτελείας, έσοδα 20 εκατ. ευρώ

- Από την αύξηση εισιτηρίων (πολιτιστική κληρονομιά), έσοδα 5-10 εκατ. ευρώ

- Από το e-gaming, έσοδα 125-175 εκατ. ευρώ

- Από τις τηλεοπτικές άδειες, 350-380 εκατ. ευρώ

- Από την πληρωμή δόσεων, 350-400 εκατ. ευρώ

- Από πάταξη φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών, 20-30 εκατ. ευρώ

- Από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2015, έσοδα 1,5-1,6 δισ. ευρώ

- Από τη φορολογία ακινήτων, άλλα 50-70 εκατ. ευρώ

- Από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δέκα εκατ. ευρώ

Διαβάστε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news