facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Με στόχο ένα έκτακτο Eurogroup μετά την ψυχρολουσία στη Ρίγα η κυβέρνηση

«Οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του», υπογράμμιζαν εχθές κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες. Εκεί ο κ. Τσίπρας είχε σειρά επαφών με τους κκ Μέρκελ, Ολάντ και Γιούγκερ. Στόχος της εντατικοποίησης του νέου κύκλου επαφών των ενδιαφερόμενων πλευρών στο πλαίσιο του Brussels Group είναι ένα έκτακτο Eurogroup που θα εγκρίνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα ανάψει το πράσινο φως για μια ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο. Άλλωστε μια τέτοια πρόβλεψη έχει συμπεριληφθεί και στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, κάτι που ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο. Έτσι αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο ή και από τις αρχές της εβδομάδας να ξεκινήσει ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων που ενδεχομένως να κρίνει αποφασιστικά και την πορεία των συνολικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, αναλόγως με τις συγκλίσεις που θα επιτευχθούν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας εχθές στη Βουλή άφησε ανοιχτή τη συζήτηση για ενδεχόμενες κάλπες, δηλαδή είτε για δημοψήφισμα, είτε για εκλογές.

«Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού, αυτό θα γίνει. Επιδιώκουμε συμβιβασμό. Αν αυτή η συμφωνία χρειαστεί νομιμοποίηση λαϊκή, εμείς δεν θα φοβηθούμε. Επί συμφωνίας όμως, όχι επί συζητήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τη Λετονία όπου βρισκόταν εχθές υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς, με την επισήμανση ότι εργάζεται για μια συμφωνία «συνεκτική», όπως είπε. Και πρόσθεσε: «μια συμφωνία, που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Σε ότι αφορά στο άτυπο Eurogroup της Λετονίας, προβληματισμό φαίνεται ότι προκάλεσε το μπαράζ επιθέσεων που δέχθηκε από τους ομολόγους του ο κ. Βαρουφάκης. Σε σχετική άτυπη ενημέρωση οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αφού πρώτα έκαναν λόγο για «εποικοδομητικό και θετικό κλίμα» στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους ηγέτες υπογραμμίζοντας πως «εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση», συμπλήρωσαν ότι μετά έγινε προσπάθεια το θετικό αυτό κλίμα «να αντιστραφεί στο άτυπο Eurogroup της Λετονίας».

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέφρασαν την άποψη ότι «οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας». Τέλος υπογράμμισαν τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news