facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Bloomberg: Σε συμφωνία ως την Κυριακή στοχεύουν Αθήνα και πιστωτές καθώς τελειώνει το ρευστό

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της επιταχύνουν τις συζητήσεις σε μία προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι η χώρα στέλνει αντικρουόμενες ενδείξεις για την προθυμία της να συμφωνήσει πάνω στις κολλημένες μεταρρυθμίσεις, γράφει σήμερα το Bloomberg.
Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεμείνει από ρευστό με τα λεφτά, όπως αναφέρουν, να φθάνουν ως την άλλη εβδομάδα. Προς τούτο το δημοσίευμα αναφέρει πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να επιδιώξουν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων, που ξεκινούν σήμερα, ώστε να φθάσουν σε μία αρχική συμφωνία ως την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαϊου. Στόχος είναι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup να υπογράψουν τη συμφωνία στην επόμενη τακτική συνεδρίαση τους, στις 11 Μαϊου, όπως δηλώνουν οι δύο αξιωματούχοι σε καθεστώς ανωνυμίας.
Ο ρόλος Τσίπρα
Σύμφωνα με το Bloomberg το κλειδί παράγοντας για πρόοδο στις συζητήσεις πιθανόν να είναι η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ώστε αυτές να ξεκολλήσουν. Αυτό, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, έδωσε το σήμα ότι η κυβέρνηση του επιτέλους δείχνει την προθυμία να κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι δόσεις του δανείου.
“Δείχνει να υπάρχει κινητικότητα στο να μεταφραστούν οι προτάσεις σε πράξη”, δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ο υπ. Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ. Υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαίου ο Σέλινγκ τόνισε πως “υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση ότι πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι τις 11 Μαϊου ώστε να συνεχίσουμε να μιλάμε”.
Εμπόδια στο εσωτερικό 
Βέβαια, όπως σημειώνει το Bloomberg, μία συμφωνία μπορεί να βρει εμπόδια στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τσίπρα. Σε μία ένδειξη αυτών των εμποδίων το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε ανακοίνωση του χθες το βράδυ ανέφερε ότι η κυβέρνηση “διατηρεί τις κόκκινες γραμμές” στις διαπραγματεύσεις, που συμπεριλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιβολή ειδικού φόρου στα νησιά.
Στο τελευταίο Eurogroup οι ομόλογοι του διαμήνυσαν στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι τελειώνει ο χρόνος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας σε αντάλλαγμα για λεφτά. Έκτοτε ο Τσίπρας έχει περιορίσει το ρόλο του Βαρουφάκη στις καθημερινές διαπραγματεύσεις προχωρώντας σε ανασύνταξη της διαπραγματευτικής ομάδας.
“Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ανταποκρίθηκε ανασυντάσσοντας την διαπραγματευτική της ομάδα. Ελπίζω ότι αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για να καταλήξουμε σε συμφωνία”, δήλωσε ο Σέλινγκ.
Η υποβάθμιση
Με την Ελλάδα να ξεμένει από χρόνο για την επίτευξη μίας συμφωνίας πριν την αποπληρωμή των δόσεων του επόμενου μήνα η Moody's προχώρησε χθες σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε Caa2 από Caa1 διατηρώντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές.
Παράλληλα υποβάθμισε σε Caa3 από Caa1 το ceiling των καταθέσεων σε ξένο και εγχώριο νόμισμα εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου για πάγωμα καταθέσεων ενώ για φέτος περιμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% έναντι της αρχικής εκτίμησης για 1,2%.
Η "απειλή" της ΕΚΤ και οι εκροές
Νωρίτερα χθες η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά 1,4 δισ ευρώ ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η πρόσβαση σε τέτοιους είδους έκτακτη χρηματοδότηση ίσως γίνει πιο δύσκολη καθώς οι διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες. Μάλιστα η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό του ELA ώστε να περιορίσει το ρίσκο που έχει έναντι της Ελλάδας. Κάτι όμως που ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων. Ήδη το τεχνικό προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας έχει προτείνει την αύξηση του haircut που επιβάλλεται στα ομόλογα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το Bloomberg η πρόταση αυτή πιθανόν να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, στις 6 Μαϊου.
Και την ίδια ώρα οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεια της ΤτΕ. Σύμφωνα με αυτά οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,9 δισ ευρώ το Μάρτιο υποχωρώντας στα 138,6 δισ ευρώ, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο απ' τον Ιανουάριο του 2005. 
Έτσι μέσα σε τέσσερις μήνες υπήρξαν συνολικές εκροές ύψους 26 δισ ευρώ, ή περίπου το 16% επί του συνόλου. Όπως σημειώνει το Bloomberg αν και ο ρυθμός έχει επιβραδύνει, πιθανόν η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και τον Απρίλιο.
Αισιόδοξα σημάδια
Σύμφωνα με τον Σέλινγκ αν και έχει χαθεί πολύς χρόνος απ' τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και μετά υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης.
“'Υπάρχουν λεπτομέρειες για το πως σκοπεύουν να προχωρήσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις και με τη νομοθεσία με την οποία θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν απαιτηθεί”, σημείωσε.
Γερμανός αξιωματούχος μάλιστα έλεγε ότι οι πιθανότητες για μία συμφωνία αυξάνονται. “Τώρα έχουμε μία νέα δομή εργασίας στην Αθήνα που μπορεί να οδηγήσει στην επιτάχυνση των συζητήσεων συνολικά”, δήλωσε ο εκπρ. Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γένγκερ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης πάντως το πολυνομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πριν αποτελέσει μέρος μίας συμφωνίας με τους πιστωτές”.
Το δημοψήφισμα
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι ίσως χρειαστεί δημοψήφισμα για να συγκεντρώσει λαϊκή υποστήριξη σε μία συμφωνία που θα είναι κόντρα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπ. Οικονομικών Σέλινγκ όμως ένα δημοψήφισμα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ: “Το αντιμετωπίζω κάπως έτσι: η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνάει. Εάν το αποτέλεσμα υποδείξει να κινηθεί προς τη λάθος κατεύθυνση, τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο”.
newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news