facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει χωρίς να βγει από το ευρώ

Μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να βγει και από το ευρώ, εκτιμούν οικονομολόγοι σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να μην καταβάλει κάποιες από τις πληρωμές χρέους τις επόμενες εβδομάδες είναι στο 40%, ενώ η πιθανότητα εξόδου από τη ζώνη του ευρώ διαμορφώνεται στο 30%, σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση των προβλέψεων από 29 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες απάντησαν ότι μια χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ.

«Αν και η πιθανότητα χρεοκοπίας και Grexit έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και τις δύο περιπτώσεις, είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι το ένα απαραιτήτως θα ακολουθήσει το άλλο» είπε η Δανάη Κυριακοπούλου, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών στο Λονδίνο. «Εάν μπορεί να διατηρηθεί η ρευστότητα ακόμα και στην περίπτωση χρεοκοπίας, τότε αυτό σημαίνει ότι το Grexit δεν θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία».

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με τις πιθανότητες να κυμαίνονται από το 20% έως και το 100%. Η ενδιάμεση εκτίμηση, σύμφωνα με την έρευνα, ανέρχεται στο 50%.

Αντίστοιχα, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει κάποια πληρωμή χρέους στις επόμενες 4-6 εβδομάδες είναι μεταξύ 10% και 100%. Το εύρος των πιθανοτήτων είναι αντίστοιχο και για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.

Εάν η χώρα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα, ένα τέτοιο πακέτο θα χρειαστεί να ανέλθει στα 40 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα. Οι απαντήσεις των οικονομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ 26 και 100 δισεκ. ευρώ.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news