facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αρνούνται να δώσουν «έστω και ένα ευρώ» από τα ταμειακά διαθέσιμα δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Κοινό μέτωπο αποφάσισαν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Οπως ανέφεραν δήμαρχοι και περιφερειάρχες «δεν πρόκειται να δώσουν ούτε ένα ευρώ!». Αυτό αποφασίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ το απόγευμα. Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Ειδικότερα να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την παραχώρηση των ταμειακών τους διαθεσίμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, καλεί τους δήμους όλης της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Πρόθυμοι να συνδράμουν, αλλά αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, δηλώνουν και οι περιφερειάρχες και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μέχρι τότε δεν θα μεταφέρουν κανένα ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΚΕΔΕ: «Δεν δίνουμε ούτε ευρώ!»

Στη απόφασή της, που ελήφθη κατά την σημερινή της συνεδρίαση με αυξημένη πλειοψηφία, η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ζητεί την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Στην αρχή της συνεδρίασης τα μέλη της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παρέστη και το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Το κείμενο ψηφίσματος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, το οποίο υπερψηφίστηκε ενώ «λευκό» ψήφισε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» του δημάρχου Αιγάλεω κ. Δημήτρη Μπίρμπα που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των και τη λειτουργία των δήμων.

2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ και να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της έναν διάλογο για κοινά αποδεκτές λύσεις στη βάση του δημόσιου συμφέροντος.

3. Καλεί τους δήμους να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν ψηφίσματα που να καταγγέλλουν την ΠΝΠ.

4. Καλεί τις δημοτικές αρχές και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 7 Μαΐου να μην εφαρμόσουν την ΠΝΠ.

5. Καλεί τους δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ημέρα που θα έρθει στη Βουλή για κύρωση η ΠΝΠ.

6. Θα εξαντλήσουν κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα για την ακύρωση της ΠΝΠ.

7. Καλεί τους δήμους να αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες.


Περιφερειάρχες: Είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) μετά το έκτακτο ΔΣ έχει ως εξής:

«H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου».


Ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων κατά της απόφασης της κυβέρνησης

Κατά τη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με τη ΠΝΠ:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδικάζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα των πολιτών. Αποφασίζει τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συντονίζει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας».

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news