facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Πώς φτάσαμε στο ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων Βαρουφάκη

Ως σημαντικό περιουσιακό στοιχείο (asset) για τη χώρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, μιλώντας χθες «στον ενικό». Στην ίδια εκπομπή με το εγκώμιο που του έπλεξε όμως, παραδέχτηκε ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα αρνητικό.

Το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του κ. Βαρουφάκη ήταν η λογική συνέπεια για τον Αλέξη Τσίπρα που καίγεται για συμφωνία άμεσα. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι η διαπραγμάτευση είναι πάντα ευθύνη του πρωθυπουργού, εκείνος χρεώνεται τις αποτυχίες.

Το ότι το «σημαντικό asset» είχε αρχίσει να χάνει την αξία του στη διαπραγμάτευση είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει ο κ. Τσίπρας στην κρίσιμη, τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου και ιδιαίτερα στην πολύωρη Επταμερή, όπου οι ηγεσίες των θεσμών του επισήμαναν, ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει καταστεί αυτόνομο πρόβλημα για το Eurogroup, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μάλιστα, φέρεται να του ζήτησε να τον αλλάξει.

Ο πρωθυπουργός δεν είχε καμιά πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο, αφού θα εκλαμβανόταν ως υποχώρηση απέναντι στις έξωθεν πιέσεις. Έστειλε όμως ένα μήνυμα στους συνομιλητές του στην Επταμερή, αλλά και στον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη παίρνοντας μαζί του στο Βερολίνο, στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη, έναν άνθρωπο που ο κ. Βαρουφάκης δεν τον ήθελε στη διαπραγμάτευση.

Το μήνυμα ελήφθη, δεν είχε όμως σημαντική επίδραση. Ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε να ελέγχει τη διαπραγμάτευση μέσω του εκλεκτού του ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ν. Θεοχαράκη.

Επέμενε επίσης στη γραμμή της πολιτικής διαπραγμάτευσης, δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι, ο κ. Θεοχαράκης δήλωνε ότι η επίτευξη ή όχι συμφωνίας αποτελεί πολιτική απόφαση. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας καιγόταν για συμφωνία το συντομότερο δυνατόν είχε αρχίσει να δυσανασχετεί για την καθυστέρηση. Δεν είναι τυχαίο, ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας κυβερνητικές πηγές παραδέχονταν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της σε κάποια πράγματα, αλλά ότι ο κ. Βαρουφάκης που έχει εκτεθεί, δεν μπορεί να τα αποδεχθεί.

Στο Μαξίμου είχε ωριμάσει η ιδέα της αναδιάρθρωσης της διαπραγματευτικής ομάδας, κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Τσίπρας «στον ενικό»: «Η αλλαγή είχε αποφασιστεί πριν από τη Ρίγα λόγω της ανάγκης τώρα στην τελική ευθεία να αναδιοργανώσουμε ομάδες για πλήρη έλεγχο και αποτελεσματικότητα».

Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να αναφέρει και που υστερούσε το προηγούμενο σχήμα λέγοντας ότι «χρειάζεται ομάδα στρατηγικής, τεχνική ομάδα στα Brussels Group και καλύτερο συντονισμό με τεχνικά κλιμάκια εδώ γιατί μας κάνουν παράπονα» και ότι «πολλές φορές υπάρχουν κακές συνεννοήσεις».

Η Ρίγα ήταν καταλυτική ώστε να επιταχυνθούν αυτές οι αποφάσεις. Και στο πλαίσιο αυτό, το κρίσιμο τηλεφώνημα του Σαββατοκύριακου ήταν αυτό με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το περιεχόμενο του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε να μην αποκαλύψει απολύτως τίποτε.

Είναι όμως αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε για τον κ. Βαρουφάκη με τον Ντάισελμπλουμ, έστω και μόνο για να διερευνήσει τις προθέσεις του σώματος, από το οποίο εξαρτάται η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, απέναντι στον υπουργό του.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news