facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Και οι δήμοι στη μάχη για τη στήριξη των προσφύγων

Τη διαβεβαίωση ότι οι δήμοι θα συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το νέο κύμα προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στη χώρα έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Αυτό, υπό την προϋπόθεση, ότι έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση, εξασφάλιση οικονομικών πόρων και διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για τη δημόσια υγεία.

Όμως, οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό, με την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προειδοποίησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν το μεταναστευτικό να γίνει «μπαλάκι» μεταξύ δήμων και κυβέρνησης, η οποία, όπως διαπίστωσαν, μέχρι τώρα δεν έχει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης με δεδομένη την αύξηση της ροής προσφύγων και μεταναστών.

Έτσι, οι δήμαρχοι εμφανίζονται θετικοί στον να βοηθήσουν στην εξεύρεση χώρων φιλοξενίας και στήριξης των μεταναστών/προσφύγων, ζητώντας όμως από το κράτος την εξασφάλιση των υλικών όρων για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, μέσα, ανθρώπινο δυναμικό.

Κρίσιμο επίσης ζήτημα, όπως τόνισε πολλές φορές κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης είναι να έχουν διασφαλιστεί εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, στα όρια των οποίων θα λειτουργούν δομές φιλοξενίας.

Αν και με συναινετική διάθεση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, «μακριά από ιδεοληψίες που μέχρι πρότινος επέτρεπαν σε πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την παρουσία παράτυπων μεταναστών».

Ταυτόχρονα, εγκάλεσε την κεντρική εξουσία γιατί, όπως είπε, για τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη της Αυτοδιοίκησης, η οποία όμως καλείται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα αντιΣυριζικά βέλη, παρόλο που ήταν περιορισμένα, είχαν περισσότερο... συμπληρωματικό χαρακτήρα σε διάφορες διατυπώσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συνεδρίαση οι δήμαρχοι κάλεσαν την κυβέρνηση να τους ενημερώσει αν σκοπεύει να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αύξηση της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, «με δεδομένο ότι προεκλογικά είχε υποστηριχθεί από στελέχη του κόμματος που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εταίρο ότι θα απομακρυνθεί το προσωπικό της FRONTEX από τη χώρα».

Επί των άμεσων ζητημάτων, η κυρία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι στόχος είναι να βρεθούν μικροί κλειστοί χώροι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα γκετοποίησης ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθούν χώροι όπως στρατόπεδα, κατασκηνώσεις κ. α.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε λύσεις χωρίς τη συναίνεση των δήμων και τόνισε ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η παραμονή προσφύγων στη χώρα είναι σύντομη και δεν συνδέεται με φαινόμενα παραβατικότητας.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την υπουργό να οριοθετηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, να διευκρινιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, καθώς και η διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία τους.

Μάλιστα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στήριξη των κοινωνικών δομών, όπως τα ΚΑΠΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κοινωνικά παντοπωλεία κ. λπ., να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ της συνδρομής των δήμων στην αντιμετώπιση του ζητήματος - αν και ξεκαθάρισε ότι το θέμα των υποδομών είναι αρμοδιότητας του κράτους. Εμφανίστηκε έτοιμος να συμβάλλει - εφόσον κι άλλοι δήμοι πράξουν το ίδιο και δεν επικρατήσει η λογική «έξω από την αυλή μου» - ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Μιράζ» που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, - ο δήμος Αθηναίων έχει κάνει μελέτη από καιρό για τις δυνατότητες επαναλειτουργίας του.

Η ΚΕΔΕ σημείωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για αλλαγή των όρων της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, θέτοντας στη διάθεσή της το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει με δήμους της Ευρώπης. Έκρινε ως σημαντικό να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ ώστε να αναλάβουν κι άλλες χώρες το τμήμα που τους αναλογεί, με βάση αντικειμενικά κριτήρια (π. χ. ύψος Α. Ε. Π.), στην περίθαλψη και φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, μέσω των χωρών πρώτης υποδοχής.

Πάντως, παράλληλα, οι δήμαρχοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να ακυρωθεί άμεσα «η απαράδεκτη απόφαση να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο ή συνοδεία οι παράτυποι μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, με τα πλοία της γραμμής».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου θα συναντηθεί, αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 12.30 το μεσημέρι, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών του Υπουργείου και του Δήμου για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, το Σάββατο 18 Απριλίου στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εργασίας υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Βούτση με τους Περιφερειάρχες της χώρας, με σκοπό την από κοινού εκπόνηση σχεδίου δράσης για την προσφορότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news