facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Τελεσίγραφο δανειστών στον Τσίπρα

Τις επόμενες κινήσεις και δηλώσεις του πρωθυπουργού περιμένουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, καθώς το κοντέρ ουσιαστικά μηδενίστηκε μετά το άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λεττονίας.

Οι δανειστές θεωρούν ότι πλέον ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος από όλες τις πλευρές για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και τι χρειάζεται για την επίτευξη συμφωνίας και -όπως μας μετέφεραν αρκετοί αξιωματούχοι στη Ρίγα- αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποψινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του Star για να δουν τι θα πει και εάν θα αλλάξει στάση.

Εκτός από την απομόνωση εντός και εκτός αίθουσας που υπέστη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, σε αυτή (η οποία δεν ήταν η μοναδική καθώς μεταξύ των δύο έχει ανοίξει δίαυλος) τον ενημέρωσε για το τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση, καθώς και για το τελεσίγραφο των υπουργών Οικονομικών, αλλά και της ΕΚΤ που διαμηνύουν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση των διαφορών και την επίτευξη συμφωνίας.

Το Euro2day.gr, με δύο αποκλειστικότητες, μια για τη συνεδρίαση και τις αποφάσεις της μυστικής συνάντησης του λεγόμενου Washington Club, και μια για το τελεσίγραφο που θα δινόταν στη χώρα μας στη Ρίγα, μέχρι τα τέλη Μαΐου, σκιαγράφησε ξεκάθαρα πώς κινείται η πλειονότητα των δανειστών.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μόνο δύο κορυφαίοι ξένοι αξιωματούχοι (τα ονόματα των οποίων για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε) παραμένουν αισιόδοξοι ότι στο παρά πέντε θα υπάρξει μια αρχική συμφωνία (stafflevel agreement) η οποία θα δώσει ώθηση για να ολοκληρωθεί το λεγόμενο «comprehensive report» που θέλουν οι δανειστές.

«Αν γίνει αυτό, τότε θα υπάρξει η απαιτούμενη ώθηση και θα αρχίσει να επιστρέφει το κλίμα εμπιστοσύνης ώστε όλοι να προσπαθήσουν για τη συμφωνία», μας διεμήνυσε ένας εκ των δύο αξιωματούχων.

Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει τη λανθασμένη εκτίμηση ότι άλλα θέλουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και άλλα οι υπουργοί Οικονομικών. Τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ συντάσσονται στο πλευρό του Eurogroup, συνεπώς οι δύο από τους τρεις επικεφαλής των δανειστών είναι στη σκληροπυρηνική γραμμή.

Η δε Κ. Λαγκάρντ δεν φαίνεται διατεθειμένη να επηρεαστεί από κανέναν, ούτε από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ούτε από την Αγκελα Μέρκελ η οποία κρατά ακόμα τα χαρτιά της κλειστά μετά τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό.

Όπως μαθαίνουμε, τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Γιούνκερ αναμένουν να δουν εάν η βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στις διμερείς επαφές τους στις Βρυξέλλες θα προχωρήσει, εάν τα κλιμάκια τουλάχιστον της Κομισιόν θα έχουν επαφές με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, έστω και ατύπως και εάν ο κ. Βαρουφάκης αντικατασταθεί ή έστω πλαισιωθεί από άλλους παράγοντες του άμεσου κύκλου του πρωθυπουργού.

Το Euro2day.gr, σε ανύποπτο χρόνο είχε γράψει ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συμμετείχε σε τηλεδιασκέψεις και τηλεφωνήματα με αξιωματούχους των δανειστών, παρακάμπτοντας το οικονομικό επιτελείο.

Αυτές όμως οι επαφές είχαν διακοπεί για δύο εβδομάδες προκαλώντας ανησυχία στους εταίρους με αποτέλεσμα να ξανασκληρύνει η γραμμή προς την Ελλάδα.

Η απομόνωση Βαρουφάκη

Σύμφωνα με πηγές από τη Ρίγα, περίπου 10-12 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντιτάθηκαν σε αυτά που έλεγε ο κ. Βαρουφάκης, απαιτώντας πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων και αντισταθμιστικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για τα μέτρα της ανθρωπιστικής κρίσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Η φραστική αντιπαράθεση με τον Σλοβένο ομόλογό του όντως έγινε, όμως τα υπόλοιπα που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι παρατραβηγμένα.

Το διαβόητο σχέδιο Β της ευρωζώνης, δεν είναι τίποτε άλλο από τα διάφορα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί ο ΕΣΜ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Αλλωστε οι επικεφαλής τους ήδη έχουν παραδεχθεί δημοσίως ότι είναι έτοιμοι για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι με τη στάση τους οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν με τον κ. Βαρουφάκη και αναμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός επί τούτου.

Πάντως, και ενώ η τετράμηνη παράταση τελειώνει στις 30 Ιουνίου και θεωρητικά οι συζητήσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι εκεί εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καλύψει τα θέματα ρευστότητάς της, υπενθυμίζουμε τα λόγια τεχνοκράτη της Ε.Ε. ότι εάν δεν υπάρξει έστω και ένα staff level agreement μέχρι το τέλος Μαΐου, τότε οι εκκρεμείς δόσεις της Ε.Ε. και τα χρήματα του ΤΧΣ θα χαθούν, καθώς χρειάζονται έως 5 εβδομάδες για να επικυρωθεί μια συμφωνία από τα κοινοβούλια - κυρίως το γερμανικό - που μας φέρνει στο τέλος Ιουνίου.

Ο ρόλος Ντράγκι

Αυτός που φέρεται αποφασισμένος - για άλλη μια φορά - να μην αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους - είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Όπως και τον Φεβρουάριο που απροειδοποίητα σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral, έτσι και τώρα ίσως να μην περιμένει μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαΐου για να ρίξει τη δεύτερη βολή.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αυξήσει το κούρεμα προς την Ελλάδα ώστε να υποχρεώσει και τις δύο πλευρές να κάνουν υποχωρήσεις και να συμφωνήσουν.

Η προειδοποίησή του στη συνέντευξη τύπου του Eurogroup δεν ήταν καθόλου τυχαία. Και το γεγονός ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Με την κ. Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν (ουσιαστικά αυτός έφερε τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών) να κρατούν άκαμπτη στάση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη, ίσως χρειάζεται ένα δεύτερο «shock and awe» (σοκ και δέος) από την ΕΚΤ, για να ξυπνήσουν όλες οι πλευρές...

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news