facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών Χ. Ξηρός - Μαζιώτης

Οι ΗΠΑ προσέθεσαν τον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Χριστόδουλο Ξηρό και τον αρχηγό του Επαναστατικού Αγώνα Νικόλαο Μαζιώτη στη λίστα τρομοκρατών της αμερικανικής κυβέρνησης, στην οποία έχουν περιληφθεί στο παρελθόν εχθροί των ΗΠΑ όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον, σε μία συγκυρία που η αντιτρομοκρατική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα τίθεται σε αμφιβολία με αφορμή το νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση κρατουμένων με προβλήματα υγείας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποφυλάκιση του καταδικασμένου τρομοκράτη Σάββα Ξηρού.

Ο κ. Κέρι εξέφρασε δημοσίως τον προβληματισμό του για το νομοσχέδιο και εκτίμησε ότι οι καταδικασμένοι σε φυλάκιση τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή, ενώ ο κ. Κοτζιάς παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι θεμελιακής σημασίας για τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο άνδρες που προστέθηκαν στη λίστα των πιο επικίνδυνων τρομοκρατών βρίσκονται σήμερα στις ελληνικές φυλακές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση «εντάσσει τον Χριστόδουλο Ξηρό και το Νίκο Μαζιώτη στην εκτελεστική απόφαση 13224, η οποία στοχεύει τους τρομοκράτες και εκείνους που προσφέρουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της ένταξης, όλη η περιουσία που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία στην οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν μερίδιο δεσμεύεται και όλοι οι πόροι τους που μπορεί να βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία παγώνουν. Απαγορεύεται γενικώς στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον Ξηρό και το Μαζιώτη, ή προς όφελός τους». Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ ζητούν και περιμένουν τη συνεργασία των συμμάχων τους για την επιβολή αυτών των κυρώσεων.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα αμερικανικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών και η σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τέτοια δράση εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών ενεργειών στην Ελλάδα και αλλού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση για Ξηρό - Μαζιώτη

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέταξε τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη στην εκτελεστική απόφαση 13224, η οποία στοχεύει τους τρομοκράτες και εκείνους που προσφέρουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της ένταξης, όλη η περιουσία που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία στην οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν μερίδιο δεσμεύεται, και όλοι οι πόροι τους που μπορεί να βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία παγώνουν. Απαγορεύεται γενικώς στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον Ξηρό και το Μαζιώτη, ή προς όφελός τους.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν ένας από τους αρχιεκτελεστές της 17 Νοέμβρη, μέχρι τη σύλληψή του το 2002. Τον Ιανουάριο του 2014, ο Ξηρός εξέτιε πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές του Κορυδαλλού κοντά στην Αθήνα, όταν εξαφανίσθηκε από την φυλακή αφού του δόθηκε άδεια να επισκεφθεί την οικογένειά του στη Βόρεια Ελλάδα. Η 17Ν ήταν ενεργή από τις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον Ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών, καθώς και δυτικών συμφερόντων. Υστερα από την απόδρασή του, δημοσιοποίησε ένα μανιφέστο στο οποίο επιτίθετο στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Ξηρός επανασυλλήφθηκε από την ελληνική αστυνομία τον Ιανουάριο του 2015 ενώ σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα, πιθανώς με πρόθεση να απελευθερώσει άλλους κρατουμένους. Οταν συνελήφθη, ο Ξηρός συντονιζόταν πιθανώς με μέλη της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, μία οργάνωση που περιλήφθηκε στη λίστα τρομοκρατών του Στέιτ Ντηπάρτμεντ υπό την εκτελεστική απόφαση 13224 το 2011.

O Νικόλαος Μαζιώτης είναι ο αρχηγός της ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Είχε συλληφθεί μαζί με άλλα έξι θεωρούμενα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα το 2010, αλλά εξαφανίστηκε ενώ η δίκη του βρισκόταν σε εξέλιξη. Τον Απρίλιο του 2014 υπό την καθοδήγηση του Μαζιώτη, ο Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Αθήνας, έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Στις 16 Ιουλίου του 2014, ο Μαζιώτης συνελήφθη εκ νέου από την ελληνική αστυνομία μετά από ένοπλη καταδίωξη στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι. Ο Επαναστατικός Αγώνας χαρακτηρίστηκε ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το Στειτ Ντιπάρτμεντ στις 18 Μαίου του 2009 και είναι ευρύτερα γνωστός για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα το 2007, με εκτοξευτήρα ρουκετών.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συντονισμό με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τέτοια δράση, εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα και αλλού.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news