facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Σκληρό παζάρι για την φιλοξενία προσφύγων στις χώρες της ΕΕ

Βασικό ζήτημα και προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί σήμερα η περαιτέρω συζήτηση και εμβάθυνση των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι για το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, δεδομένων των αυξανόμενων πιέσεων λόγω των τραγικών θανάτων στη Μεσόγειο και την προβλεπόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι.

Λίγο μετά τις 10:00 (τοπική ώρα) το βράδυ της Πέμπτης η Σύνοδος ολοκληρώθηκε και αναμένονται οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι καιρός να ευαισθητοποιηθεί πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργηθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο που να είναι αποτελεσματικό και ανθρώπινο. Για το λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και έχει γίνει πρόταση για αύξηση κονδυλίων προς τις χώρες που βρίσκονται στη «πρώτη γραμμή», και δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου για τη μετανάστευση.

Για το πλαίσιο αυτό έχει τεθεί θέμα ποσόστωσης και δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της φιλοξενίας των νόμιμων μεταναστών, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται μερικές μόνο χώρες για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ένωση.

Φαίνεται επίσης να υπάρχει γενική κατανόηση για την πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού από όλα τα μέλη, ενώ σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να μην επικεντρωθεί η δράση στην κεντρική μεσόγειο αλλά να βοηθηθεί και η ανατολική.

Τέλος, αναμένεται αύξηση κονδυλίων στα προγράμματα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης όπως η Frontex και τα προγράμματα Τρίτων και Ποσειδών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα. Θα γίνει επίσης και αναφορά στη κατάσταση στη Συρία.

Πανευρωπαϊκή ποσόστωση των βαρών θέλει να δει και ο Μάρτιν Σουλτς

Για την επιτακτική ανάγκη για μια εντονότερη αντιμετώπιση στη μεταναστευτική κρίση που βιώνει η Ευρώπη έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προτείνοντας τη δημιουργία ενός συστήματος δίκαιης ποσόστωσης για καλύτερη απορρόφηση της νόμιμη μετανάστευσης.

«Υπάρχει ανάγκη για έντιμο διάλογο», είπε, λέγοντας πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήγγειλε λύση-πακέτο για το μεταναστευτικό τον Μάιο, χρειάζονται όμως και βραχυπρόθεσμα μέτρα για να εντατικοποιηθεί η ανθρωπιστική δράση.

«Χρειαζόμαστε να επενδύσουμε χρήματα σε προγράμματα όπως το «Τρίτον» και το «Ποσειδών» καθώς το πρόγραμμα φύλαξης συνόρων της Ιταλίας το Mare Nostrum δεν είναι αρκετό από μόνο του, τόνισε ο Μάρτιν Σούλτς.

Η ανάγκη συστήματος ποσόστωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει επανειλημμένα καλέσει σε αποφάσεις του την αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ΕΕ για την μετανάστευση, τώρα για τον Μάρτιν Σουλτς χρειάζεται να καλέσει στη δημιουργία ενός δίκαιου συστήματος ποσόστωσης.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι για την νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε ένα δίκαιο σύστημα ποσόστωσης ώστε οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ευρώπη να μπορούν να προωθούνται σε άλλες χώρες», σημειώνει ο Μάρτιν Σουλτς καθώς το 90% της μετανάστευσης στην Ευρώπη επικεντρώνεται σε 9 χώρες.

Τέλος, υποστηρίζει πως πρέπει να πιέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα κράτη-μέλη για αυξημένα κονδύλια στα προγράμματα αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news