facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Εξυπνες σφαίρες αλλάζουν πορεία για να βρουν κινούμενους στόχους

Εξυπνες σφαίρες που αλλάζουν την πορεία τους για να πετύχουν έναν κινούμενο στόχο; Η ιδέα αυτή που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι πλέον είδηση, για άλλους ευχάριστη, για άλλους τρομακτική, και αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη βιομηχανία όπλων.

Η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου δοκίμασε με επιτυχία σφαίρες, οι οποίες είναι 100% αποτελεσματικές, συνυπολογίζοντας σε πραγματικό χρόνο μια σειρά παραγόντων, όπως τις καιρικές συνθήκες (π.χ. τον άνεμο, τις καταιγίδες) ή την κίνηση του στόχου, και προσαρμόζουν διαρκώς την πορεία τους ώστε να τον πετύχουν. Η επίδειξη, στο πλαίσιο του προγράμματος EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance), έγινε μάλιστα με ένα τυπικό στρατιωτικό τυφέκιο και παρόλο που απευθύνεται σε επαγγελματίες σκοπευτές, βίντεο δείχνει ακόμα και έναν αρχάριο σκοπευτή να σημαδεύει έναν μακρινό, κινούμενο στόχο. πέτυχε το... ακατόρθωτο «Το EXACTO πέτυχε αυτό που κάποτε θεωρούνταν αδύνατο: τη συνεχή καθοδήγηση μιας σφαίρας μικρού διαμετρήματος προς τον στόχο της», ανέφερε ο επικεφαλής του προγράμματος της DARPA, Τζερόμ Νταν. Η εταιρεία ανέφερε ότι η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει τους ελεύθερους σκοπευτές να έχουν καλά αποτελέσματα σε εχθρικές και απομακρυσμένες περιοχές όπως το Αφγανιστάν, όπου οι ισχυροί άνεμοι και η σκόνη δυσκολεύουν το έργο τους.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές του αμερικανικού στρατού πετυχαίνουν στόχο σε απόσταση 600 μέτρων με ακρίβεια 90%, όμως με την «έξυπνη» σφαίρα θα μπορούν να πετυχαίνουν στόχους σε έως 2.000 μέτρα με ακρίβεια... 100%. Η τεχνολογία οπτικής καθοδήγησης της σφαίρας που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Teledyne Scientific and Ιmaging (με χρηματοδότηση 25 εκατ. δολαρίων από την DARPA) παραμένει απόρρητη. Αλλη μία εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη «έξυπνων» σφαιρών, η Sandia National Laboratories -θυγατρική της Lockheed Martin- όμως με τεχνολογία λέιζερ.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news